Yaşam Talih Kuşu huzur getirmiyor

Talih Kuşu huzur getirmiyor

Paylaş
Talih Kuşu huzur getirmiyor

Yılbaşı çekilişinde herkes 35 milyon liralık büyük ikramiyenin hayalini kurarken, bu şansı yakalayanlar ise paranın mutluluk getirmediğini belirtiyor

TALİH KUŞUNU İKİ KEZ YAKALADI AMA...

Milli Piyango'dan 1982 ve 1984 yıllarında 2 kere büyük ikramiye kazanan Mustafa Savgan şu anda ayakkabı boyacısı olarak hayatını sürdürüyor. Savgan, gençliğinde Adana'da çobanlık yaparken, bir gün Adana'nın “01” numaralı plakasını kendisine hatırlattığı için üzerinde yedi tane “0”olan bir piyango bileti aldığını söyledi.

Savgan, aldığı bilete 10 bin lira çıktığını, o dönemde öğretmen maaşının 150 lira olduğunu, bu parayla 2 tane ev alınabildiğini kaydetti.

İkramiyeyi alınca, “Şans oyunları daha çok şehirlerde oynanıyor” düşüncesiyle İzmir'e geldiğini, bir boya sandığı alarak boyacılığa başladığını belirten Savgan, “Bu kadar parayı nasıl harcadığı” sorusuna da “Özel hayat da anlatılmaz, insanın özel hayatı olabilir, ama anlatılmaz, ayıp olur” cevabını verdi.

PARAYI SIFIRLADI YİNE KAZANDI

Sonraki yıllarda İstanbul'a geldiğini, bir otele yerleştiğini ifade eden Savgan, şunları kaydetti: "1970'lerin sonunda geldim. Bankada bin liram kalmıştı. Yine boyacılık yapıyorum.

O sene çok kış yaptı, hava soğudu, iş yok. Parayı sıfırladık. Bilet de çok oynuyoruz para çıkacak diye çıkmıyor. Parayı bitirdik, bir de otele borçlandık. Sirkeci'den çıktım, Mahmutpaşa Camisi'nin oradan Nuruosmaniye Caddesi'ne girdim. Buraya sandığı koydum, geldi belediye sandığımı aldı, gitti.

Gözlerim doldu, açım. Roman bir çiçekçi kadın vardı. Neden ağlıyor, diye merak etmiş. Kadın gitti boya sandığımı belediyeden aldı, parasını ödedi. Bir de bana bin lira verdi. Otele borcumu ödedim.

Lokantaya da borcum vardı onu da ödedim. Geri kalan 100 lirayla bir tam bilet aldım. İkindi üzeri almıştım bileti zaten akşamı da çekiliyordu. Bileti aldım, baktım 10 bin lira çıkmış. Sabaha kadar hem ağladım hem sevindim. Sevinçten uyuyamadım. Getirdim sabah kadına 5 bin lira verdim.”

ÇAYÇILIĞA DÖNÜŞ YAPTI

Ordu'da 2003 yılında Sayısal Loto'dan tek başına 844 milyar lira kazanan Perşembeli çaycı Hayri Kaya,kazandığı parayı tüketince yeniden çaycılık yapmaya başladı.

Kaya sürekli şans oyunları oynadığını, 2003 yılında şanslı 6 numarayı bilerek büyük ikramiyeyi kazandığını belirterek, kazandığı paranın kendisine şans değil adeta uğursuzluk getirdiğini ifade etti.

“2003 yılında şans oyunlarının oynandığı bir bayiye giderek, Sayısal Loto'da bilgisayarın tercih ettiği numaralara cebimdeki son parayı yatırdım” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

KUPONLARI DEĞİŞTİRDİ

“Aynı bayide yaşlı bir adam da vardı. İkimiz üst üste bilgisayardan oyunumuzu oynayınca, ben adamın oynadığı kuponu aldım, yaşlı adam da benim oynadığım kuponu aldı. Numaralar belli olduktan sonra spiker şanslı numaraların Ordu'nun Perşembe ilçesine çıktığını söyledi.

Hemen cebimdeki kupona bakarak paranın bana çıktığını gördüm. O sırada mutluluktan ne yapacağımı bilemedim.” İlk olarak sıfır bir araba aldığını, daha sonra Efirli köyündeki arazisine 4 katlı ev yaptırdığını ifade eden Kaya, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ondan sonra da bazı akrabalarımla PVC işine girdik.

Bununla da yetinmedim ve bal alım-satım işine başladım. Ama ne yazık ki daha sonra başladığım bütün işlerim zarar etmeye başladı. Önce PVC işim iflas etti. Sonra bu borçlarımı ödeyemeyince köye yaptırdığım ev, 35 dönümlük arazim ve aldığım araba hacze girdi. Yine de borçların tamamını ödeyemeyince senetler yüzünden 5 ay kadar hapiste yattım.

"ŞİMDİ KURUŞ TOPLUYORUM"

Bu olayların yaşanmasının ardından 7 yıl gibi bir süre geçti. Artık eski mesleğime geri döndüm. Şu anda Perşembe Kaymakamlığı'nın çay ocağını işletiyorum. 7 yıl önceki mutluluğumu yeniden buldum. 7 yıl önce milyarderdim ama şimdi parayı kuruş kuruş topluyorum.

Şansımın halen devam ettiğini düşünüyorum. Bu olaylar başımdan geçti, ama yine de bu şans oyunlarını oynamaya devam ediyorum. Bir gün yine büyük ikramiyeyi kazanacağım düşünüyorum. O zaman 2003 yılındaki gibi bilinçsizce parayı harcamayacağım” dedi.

PİYANGOCUNUN ISRARIYLA ALDI

Samsun'da 17 yıl önce Milli Piyango'dan büyük ikramiye kazanan Süleyman Orhan (52), ikramiyeyle birlikte kendi emeği ile kazandıklarını da kaybettiğini söyledi.1993 yılında pastahane sahibiyken, iş yerinin önünden geçen piyangocunun ısrarıyla aldığı bilete 2 milyar TL çıktığını söyledi.

Bu süreçte erkek kardeşini ve yeğenini trafik kazasında kaybettiğini ifade eden Orhan, şunları kaydetti: “Benim düzenim vardı, kardeşim vardı, huzurum vardı. 2 milyar geldi her şeyimizi aldı gitti. İkramiye kazanınca rehavete kapıldım, 'para var” dedik ve işle de ilgilenemez olduk ve sonunda onları da kaybettik" dedi.

Şu anda kantin işletmeciliği yapan ve artık piyango bileti almadığını vurgulayan Orhan, yılbaşı için bilet alacaklara ise, “Bütün umutlarınızı bilete bağlamayın” tavsiyesinde bulundu.

İŞSİZ KALDI BİLET ALDI

Denizli'nin Çivril ilçesinde hapisten çıktından sonra Sayısal Loto'dan 345 milyar kazanan Osman Kaplan, yeni paralar kazanmak ümidiyle oyun bayilerini mesken tuttu.

Marangozluk yaparken işlerinin bozulması neticesinde önce eşinden ayrılan, daha sonra işyerlerine haciz gelen Kaplan, kestiği çekleri de gününde ödeyemeyince 60 milyarlık çeke karşılık 65 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İşyerlerinin ve makinelerinin haczinden elde edilen parayla borçlarının bir kısmını ödedikten sonra serbest kalan Kaplan, cezaevinden çıktıktan sonra Denizli'ye iş aramaya gitti. Kaplan, iki gün sonra oynadığı Sayısal Loto'dan 345 bin lira kazandı.

İLK İŞİ EŞİYLE BARIŞMAK OLDU

Parayı kazandıktan sonra esnaflığı bırakan ve kazandığı parayla geçimini sağlamaya başlayan Osman Kaplan, “İkramiyeyi kazanınca Çivril'e döndüm. İlk işim eşimle barışmak oldu. Ondan sonra borçlarımı ödedim, daha sonra da bana zor günlerimde yardımcı olan arkadaşlarıma yardım ettim. Birçok arkadaşıma ev aldım. Bazılarının çocuklarının sünnetlerini, düğünlerini yaptım” diye konuştu.

Kaplan, 3 yıl rüya gibi bir yaşam sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: Parayı kazandıktan sonra hayatımda çok büyük değişliklikler olmadı. Zaten eğlenceye ve para harcamaya düşkündüm, bu kadar bol para olunca daha rahat harcadım. Hesabını tutmadım. Parayı büyük şehirlerde harcadım.

İzmir'de bir bayanla bir otelde muhteşem bir nişan töreni yaptım. Birlikte olduğum bayanlara beğendikleri arabayı aldım, yanımda olan herkesin ihtiyaçlarını gördüm. Her gördüğüm arabadan almaya kalktım, tabii bu kadar harcamaya 345 milyar bile yetmedi.”

5 BİN TL'LİK PİYANGO BİLETİ ALDI

Şu anda hayatını emekli maaşı ve kira gelirleriyle sürdürdüğünü anlatan Kaplan, şunları söyledi: "Para bitmeye başlayınca iş kurmayı düşündüm Denizli'de tüp bayisi açtım 3 yerde şubem vardı. Ama o işi de batırdım, yaklaşık 300 milyar da tüp işinden zarar ettim.

2004 yılından beri düzenli olarak her ay yaklaşık 1500 liralık şans oyunu oynuyorum, yılbaşı için de 5 bin liralık Milli Piyango bileti aldım. Büyük ikramiye bu sene kesin bana çıkacak.'Hep yarın paralar bana çıkacak ümidi var içimde'Sabah evden çıkıyorum, oyun bayisine giriyorum, kapanana kadar oynuyorum, oraları mesken tuttum. Bir gün hayallerime kavuşacağım. Biliyorum paralar bir gün bana çıkacak.”

4

Haberin Devamı