Gündem Talimat fıkraya döndü!

Talimat fıkraya döndü!

Paylaş
Talimat fıkraya döndü!

Talimat fıkraya döndü!

Mardin’de Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul müdürlerine okullarda bulunan ve kullanılmayacak durumdaki demirbaş malzemelerin düşümü yapılmasını istemesi, yaşanan iletişim eksikliği ve yanlış anlaşılmalar nedeniyle 35 okul müdürünün tamamına soruşturma açılmasıyla sonuçlandı. Telefon zinciriyle aktarılan talimat sonunda, kullanılmayan malzemelerin okul bahçesine yığılması istenerek, “Valinin makam aracı gelip alacak” haline geldi.

Haberin Devamı

Mardin Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, yaklaşık 4 ay önce telefon zinciriyle okul müdürlerine gönderdiği talimatın değiştirilmesi ve farklı aktarılması üzerine kent merkezindeki tüm okul müdürleri hakkında soruşturma başlattı. Öztürk, okul müdürlerine, okullarda kullanılmayan demirbaş malzemelerin düşümü yapılarak Gazi YİBO ile Endüstri Meslek Lisesi’ne gönderilmesi talimatı verdi.

Öztürk’ün telefonla verdiği talimatı okul müdürleri de birbirlerine telefonla iletirken, değişik şekilde aktarmaları üzerine ortaya yanlış anlaşılmalar çıkmasına neden oldu. Telefon zincirinin en sonunda bulunan okullara gelen talimatta, “Kullanılmayan malzemeleriniz varsa okul bahçesine yığın, valinin makam aracı gelip alacak” denilmesi üzerine, tüm okul müdürleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk imzasıyla bütün okullara gönderilen yazıda, 35 okul müdüründen savunma istendi. İki haftada ifade veren 15 okul müdürüne uyarı cezası verilirken, diğer okul müdürlerinin savunmalarının alınması devam ediyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Öztürk, olayın müfettişler tarafından araştırıldığını belirterek, konu ile ilgili açıklama yapmadı.

EKİNCİ: ÇAĞDIŞI BİR OLAY

Soruşturmaya tepki gösteren Eğitim-Bir-Sen Sendikası Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci, sistemin ve soruşturmanın çağdışı olduğunu savundu. Ekinci, teknoloji ve internetin yaygın olduğu bir dönemde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kullandığı telefon zincirinin yarattığı aksaklık nedeniyle okul müdürleri hakkında soruşturma başlatılmasının doğru olmadığını belirtti. Ekinci, “Telefon zincirinde bir okul müdürümüz yerinde yoksa, telefonu kapalıysa veya hastaysa, sistem orada tıkanıyor. Ya da buradaki olayda gördüğümüz gibi biri yanlış anladıysa mesajı, geriye kalan herkese aynı mesajı ulaştırıyor. Telefon zincirinin sağlıklı bir iletişim aracı olmadığını daha önce yetkililere defalarca bildirmemize rağmen halen aynı yöntemi kullanıyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki eğitim seviyesini yükselteceğine, okullardaki donanımları standartların seviyesine getireceğine, idarecilerimizi ve öğretmenlerimizin motivasyonunu sağlayacağına suçlu olmadıkları halde onları cezalandırıyor. Eğitim kalitesini artıracağız diye didinip dururken, idarecilere karşı yapılan bu uygulama hem müdürlerimizin hem de öğretmenlerimizin şevkini kırmaktadır." dedi.

Haberin Devamı

OKUL MÜDÜRLERİNDEN ÖZÜR DİLENMESİ GEREK

Eğitim-Sen Mardin Şube Başkanı Doğan Anğay ise yaşanan bu olayın Milli Eğitim’in bir ayıbı olarak niteledi. Anğay, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün fıkraları bile arattırmayan bu olaydan dolayı, okul müdürlerinden özür dilemesi gerekirken, onları cezalandırması kabul edilemez bir olaydır” dedi.

ÖRNEK FIKRA

Eğitim-Sen Mardin Şube Başkanı Doğan Anğay, bilgi akışının kulaktan kulağa bozulmasının anormal bir durum olmadığı ise verdiği şu fıkra ile anlattı:
“Günün birinde bir okulumuzda okul müdürü, yardımcısına: ‘Yarın saat 09.00’da güneş tutulacak. Bu çok seyrek yaşanan bir olay olduğu için bütün öğrenciler bahçede toplansın. Kendilerine güneş tutulması ile ilgili bilgiler vereceğim. Yağmur yağdığı takdirde, güneş tutulması gözle takip edilemeyeceği için, topluca jimnastik salonuna gitsinler’ demiş. Müdür yardımcısı da öğretmenlere; ‘müdürün emridir. yarın saat 09.00’da bahçede güneş tutulacak. Hava yağmurlu olduğu takdirde güneş tutulması jimnastik salonundan izlenecek. Öğrenciler yağmurda bahçeden salona gidecekler’ demiş. Öğretmenler de sınıf başkanlarına, ‘yarın saat 09.00’da müdür bahçede güneş tutulması yapacak. Hava bozarsa güneş tutulması jimnastik salonuna alınacak’ diye aktarmış. Sınıf başkanları da öğrenci arkadaşlarına, ‘yarın saat 09.00’da güneş müdürü bahçede tutacak. Jimnastik salonunda yağmur yağarsa bahçeye çıkılacak’ diye anlatmış. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatı da aynen böyle olmuş.”

Haberin Devamı

Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)