Ekonomi Tan Tekstil 37 ülkeye Türk gömleği giydiriyor

Tan Tekstil 37 ülkeye Türk gömleği giydiriyor

Paylaş
Tan Tekstil 37 ülkeye Türk gömleği giydiriyor

Tan Tekstil 37 ülkeye Türk gömleği giydiriyor

Denizli’nin Babadağ ilçesinde 1943 yılında dokuma tezgahı ile sektöre adım atan Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan, "Jacquard" markası ile dünyanın 37 ülkesine gömlek ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde 45 bin metrekarelik alana kurulan Tan Tekstil, 375 çalışanı, günlük 8 ton iplik boyama, 12 ton örme ve havlu kumaş boyama ve 60 bin metre açık en kumaş boyama ve terbiye kapasiteleri ile Türkiye’nin en modern boyama ve terbiye fabrikalarından birine sahip.

Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Jacquard" marka gömlekle dünyada büyük bir ivme yakaladıklarını belirterek, dünyanın 37 ülkesindeki acenteler vasıtasıyla gömlek satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Jacquard markasının ilgi çekmesindeki en büyük nedenin Mısır’dan ithal edilen kaliteli pamuk olduğunu ifade eden Tan, şöyle konuştu:
"İpliklerin tamamını Mısır’dan ithal ediyoruz. Çünkü yaptığımız gömleklik kumaşın ince ipliklerini Türkiye’de üreten yok. İnce ipliklerin, nehir kenarındaki uzun elyaflı pamuktan yapılması gerekiyor. Mısır’dan ithal ettiğimiz pamuk ve ipliği kullandığımızda hem boya kalitemiz hem de kumaş kalitemiz yüksek oluyor. Bu bakımdan Türkiye’de üretilen iplikleri çok fazla kullanma şansımız yok. Arada da pamuk ve polyester karışımı, pamuk keten karışımı, yüzde yüz keten kumaştan yaptığımız işler var. Tezgahlarımız çok spesifik olduğu için en ağır işleri bile kaliteli bir şekilde yapma imkanımız oluyor."

Haberin Devamı

-"PAMUK TARLALARI NAR BAHÇESİNE DÖNDÜ"-

Pamuk fiyatlarının 2010 yılının son çeyreğinde artış göstermesinin sıkıntılarını yaşadıklarını belirten İbrahim Tan, "Bu artışın sadece Türkiye’de olmadığını ve dünya genelinde yaşandığını biliyoruz. İplik fiyatlarının artması bizim kullandığımız iplik fiyatlarının 2 kat artmasına neden oldu. Bu da bizim işletme sermayemizi daraltıyor, işletmelerimize biraz sermaye takviye etmek durumunda kalıyoruz. Ben, pamuk fiyatlarının daha da artacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye’deki tarım çalışanlarının, tarım üretiminin artmasına katkı sağlaması gerektiğinin, pamuk üretiminin düştüğünün altını çizen Tan, bu düşüşten dolayı pamuğu Yunanistan’dan, Amerika’dan ve Mısır’dan ithal etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin pamuk ihtiyacını karşılayacak tarlaya sahip olmasına rağmen, tarım politikasından dolayı bazı tarlaların nar ve elma bahçesine dönüştürüldüğünü ifade eden Tan, "Bu nedenle pamuk rekoltesinde düşüş yaşandı. Fakat bu sene incelediğim kadarıyla pamuk üretiminde artış olacağını düşünüyorum" dedi.

-"İMALATÇININ KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ"-

"2008-2009 yıllarında döviz kurlarının düşüklüğünden şikayetçiydik" diyen Tan, şunları kaydetti:
"2010 yılının son çeyreğinde ve 2011 yılının ilk çeyreğinde döviz fiyatları iyi gidiyor. Bu döviz fiyatlarıyla ihracatta büyük bir sıkıntımız yok. Şu anda hükümetin uygulamak istediği bir proje var. Dışarıdan gelen dokunmuş mala yüzde 30, konfeksiyonu yapılmış mala yüzde 40 vergi yani Türkiye’ye giren mala fon koyulmasıyla ilgili çalışma var. Türkiye’deki imalatçının korunması adına, dışarıdan gelen kumaşın yüzde 30 vergilendirilmesi, yani Türkiye’ye gelen her metre maldan yüzde 30, birim fiyatı kadar vergi alınması doğaldır. Türkiye’deki imalatçının korunması adına bu verginin gerekli olduğunu düşünüyorum. Çalıştıktan sonra başarmamak mümkün değil. Çalışılan yerde doğru zamanda doğru yerde olmak çok önemli. Bugün Türkiye’de birçok güçlü yatırımcılar var. Bu kişilerin doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiyle birlikte olduğu için başarılı olduklarını düşünüyorum."

Haberin Devamı