Ekonomi 'Ejder Meyvesi'nin tanesi 16.5 TL'den satılıyor!

'Ejder Meyvesi'nin tanesi 16.5 TL'den satılıyor!

Paylaş
'Ejder Meyvesi'nin tanesi 16.5 TL'den satılıyor!

Mersin'in Erdemli ilçesinde, alternatif ürün olarak dikilen ve halk arasında 'Ejder Meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın ilk denemesinde beklenenden fazla ürün elde edildiği belirtildi

İlk kez 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde deneme ekimi yapılan Ejder Meyvesi (Pitaya) ürününe talep gelince Mersin ve Adana'da da dikilmeye başladı.

Yüksek getirisi, yetiştirilmesi esnasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması, 1 yılda meyveye oturması ve meyvenin tanesinin 11- 16.5 lira arasında alıcı bulması nedeniyle Pitaya, üreticinin ilgisini çekti.



Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, alternatif ürün arayışı içindeyken halk arasında ve Uzakdoğu'da 'Ejder Meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın Akdeniz iklimine uygun olduğunu ve bölgede yetişebileceğini öğrendiklerini söyledi.


1 DÖNÜME DENEME DİKİMİ


Ulu, Antalya'da üretici Mehmet Tanrıverdi ile irtibata geçerek Erdemli'de 1 dönüme deneme dikimi yaptıklarını ve beklenilenden daha fazla ürün elde ettiklerini söyledi. Anavatanı Vietnam olan Pitaya'nın Avrupa'da Dragon yani Ejder meyvesi olarak bilindiğini belirten Ulu, şöyle dedi:


GETİRİSİ ÇOK YÜKSEK


"Meyve bölgede beklentimizin üstünde uyum sağladı ve verimi de son derece iyi oldu. Rahatlıkla pazarlanan ve ilk hasatta elde edilen 800 meyve büyük marketler zincirine tanesini 11-16.5 liradan sattık."

Tropikal meyve üreticisi Mehmet Tanrıverdi ise, fide dikilmesinden 3 yıl sonra daha fazla ürün almayı beklediklerini belirtti.

İngilizcede Ejder Meyvesi (ing: dragon fruit) olarak adlandırılan meyve Asya dillerindeki adlarının tercümesidir. Endonezce buah naga "ejderha meyvesi" olarak da adlandırılır.

Bunun yanında çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır.


'Ejder Meyvesi'
,

Haberin Devamı