Siyaset 'Tankların önüne ilk ben çıkarım'
Paylaş
'Tankların önüne ilk ben çıkarım'

CHP lideri Kılıçdaroğlu 'askere karşı çıkmak' adına yargı bağımsızlığının yok edilmesinin çok ağır bedelleri olacağını söyledi

BAĞIMSIZLIĞIN GÜVENCESİ

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Kral FM’de canlı yayın programına katılara gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmeleri şöyle: “Askere karşı çıkacağız diye yargının bağımsızlığını yok etmeyelim. Yargı bağımsızlığımızın güvencesidir. Yargının sorunu var. Elbette düzelsin, itirazımız yok. Ama eğer yargı siyasallaşırsa çok ağır bedelleri var. Hukuku egemen kılarsanız, topluma hak ve özgürlüğü getirirseniz darbe niye olsun? Kim darbe girişiminde bulunursa o tankın önüne ilk ben çıkacağım.”

BİR GECEDE ALINIRLAR

“Bu anayasa değişikliği çıksın, kötü niyetli bir adalet bakanı olayım, bu ülkenin bütün sanatçılarını bir gecede evlerinden aldırabilirim ve hatta o savcının da sırtını sıvazlarım. Değişiklik bunu getiriyor.”

Haberin Devamı

MACUN TÜPTEN ÇIKTI

“Bu anayasanın değişmesi yönünde yüzde 100 bir görüş birliği var. Macun tüpten çıktı, referandumda ‘hayır’ çıksa bile yine de değişecek. Bu değişim isteğini uzlaşmayla taçlandıralım, toplumun bütün kesimlerinin bir araya geldiği bir değişiklik olsun. Bunun için önce ‘hayır’ın çıkması gerekiyor.”

FATURASI AĞIR OLUR

“Orhan Pamuk’la son derece samimi bir görüşme yaptık, birbirimizi ikna etmek gibi bir düşüncemiz yoktu. ‘Evet’ diyenlere de kararsız olanlara da sitemim yok. Bütün yurttaşlarımdan şunu istiyorum; özgürlüğü kaybetmenin faturası sonradan çok ağır olur. O yüzden yargı siyasallaştığı zaman bunun acısını çekeriz. 27 Mayıs’ta, 12 Mart’ta bu acılar yaşandı.”

YAŞ YARGIYA AÇILMALI

“İnsanın olduğu her yerde hata olur. Yargı da hata yapmıştır. Biz ‘Yargı eleştirilmesin’ demiyoruz. Bu ülkede 20 yıl süren davalar var. Bu sorunu kim çözecek, yasama organı çözecek. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarının yargıya açılmasına da karşı değiliz.”

BAŞÖRTÜSÜNÜ YASA ÇÖZMEZ

“Başörtüsü konusunda Başbakan önce anayasayı çok iyi okusun. Güçler ayrılığı ilkesi demokrasinin özüdür. Başbakan’ın milletin kafasını bulandırmaması gerekiyor. Sorun bir yasa sorunu değildir, yasa ile kılık kıyafet düzenlenmez. Düzenlediğiniz zaman toplumu kilitlersiniz. O kesimi kendi partiniz gibi görürseniz olay çözülmez. Başbakan diyor ki ‘13 Eylül’de Meclis’te toplanalım çözelim.’ Başbakan’a şunu sormak isterim: ‘Parlamentonun yüzde 65’i bizde, ona bir gıdım su vermem’ diye kim konuştu? Bunu söyleyen insandan demokrasi bekleyebilir misiniz?”

Haberin Devamı

PAŞALAR İFADE VERİYOR

“Başbakan ‘Herkesin dokunulmazlığını kaldıracağız’ diyor. Bir memurun ne dokunulmazlığı var, bakan izin verdiği anda mahkemeye çıkar. ‘Memurlar da bakan izni almadan soruşturulsun’ diyorlarsa ona da razıyız, hemen getirsinler. Varsa askerin, yargıcın dokunulmazlığı, getirin kaldırın. Paşaların dokunulmazlığı var mı, gidip ifade veriyorlar. Niye milleti kandırıyorsunuz? Milletvekili için kürsü dokunulmazlığı olmalıdır ancak ihaleye fesat karıştırmanın dokunulmazlığı olmaz.”