Sağlık Tansiyon bazen inatçıdır

Tansiyon bazen inatçıdır

Paylaş
Tansiyon bazen inatçıdır

Üç ilaç kullanmanıza rağmen tansiyonunuz hâlâ olması gerekenden çok yüksekse muhtemelen dirençli tansiyonuz var

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Tansel Erol anlattı:

Haberin Devamı

Tansiyon ilacının etkili olduğu nasıl anlaşılır?

Dr. Tansel Erol: Hastayı evde kendi tansiyon aletiyle ölçüm yapmaya teşvik ederiz. Bunun için nasıl ölçüm yapması gerektiğini anlatırız. Tansiyon takipleri yapıldıktan sonra ilacın etkinliğini değerlendiririz.

Tansiyon çok yükseldiğinde ne yapılmalı?

Dr. Tansel Erol: Tansiyonun aniden normale düşürülmesi tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Aniden düşen tansiyon beyine giden kan miktarını düşürüp inmeye (felç) neden olabilir. Bu nedenle eskiden kullanılan çok hızlı tansiyonu düşüren ‘nifedifin’ etken maddeli dilaltı tansiyon ilaçları artık kullanılmıyor. Yapılacak şey şu: Tansiyon saatler içinde kademeli düşürülmeli. Çok yüksek tansiyonlularda ‘kaptopril’ içerikli tansiyon ilacı çiğnenebilir. Bununla beraber hasta sakin bir ortamda dinlenmeli.

Haberin Devamı

Hedeflenen tansiyon nedir?

Dr. Tansel Erol: Büyük 12, küçük tansiyon 8’in altında olması ideal tansiyondur. Genel olarak büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun 9’un altında olması yeterli. Ancak bazı durumlarda daha düşük tansiyonlar hedeflenir. Şeker, kalp ve böbrek hastalarında hafif tansiyon yüksekliği bile ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle bu hasta grubunda hedeflenen tansiyon büyük için 13, küçük için 8’in altıdır.

Tedavi süresi ne kadar olmalı?

Dr. Tansel Erol: Hipertansiyon tedavisi ömür boyu devam etmeli.

Dirençli hipertansiyonu kimlerde görülür?

Dr. Tansel Erol: Dirençli hipertansiyon, 3 tansiyon ilacı (bunlardan birisinin idrar söktürücü olması gerekli) alınmasına rağmen tansiyonun kontrol altına alınamamasıdır. Birçok nedeni olabilir. İlaçların düzensiz kullanılması, diyete uyulmaması, aşırı tuz tüketimi en sık görülen sebeplerdir. Bu kişilerde sekonder hipertansiyon olabileceği akılda tutulmalı ve ileri araştırmalar yapılmalı. Böbrek, hormon rahatsızlıkları, uyku apnesi gibi sorunlar dirençli hipertansiyona yol açabilir. Dirençli hipertansiyonu olanlarda kalp ve damar hastalıkları daha sık ortaya çıkar.

Hipertansiyon tedavisinde gelecekte değişiklik bekliyor musunuz?

Haberin Devamı

Dr. Tansel Erol: Yakın bir gelecekte belki farklı ilaçlar piyasaya sürülebilir. Esas beklenen gen tedavisi ve hipertansiyon için geliştirilmekte olan aşıdır. Ancak şu an için klinik çalışmalara ihtiyaç var. İlerisi için ümit verici olabilir.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK