Prof. Dr. Derin Kösebay Tansiyon kontrol altına alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tansiyon kontrol altına alınmalı

Gebelikte tansiyon yüksekliği hem anne hem de bebek için büyük risk taşıyor. Bu yüzden mutlaka tansiyonun nedeni araştırılmalı, sonra da uygun tedaviye başlanmalı ki sağlıklı bir bebek dünyaya gelsin, anne de hastalanmasın...

[[HAFTAYA]]

Akıntı başladı

29 yaşındayım. 10 gün önce rahim filmi çektirdim. O gün hafif kanama oldu ancak akşam kesildi fakat yine başladı. Bir haftadır devam ediyor. Bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim filmi adet bittikten sonraki günlerde çekilir Bu filmde rahim içine bir sıvı (Röntgen ışınlarını geçirmeyen) verilir ve rahmin iç duvarları, tüplerin iç yüzeyleri ve tüplerin açık olup olmadığı, hatta karın içine geçen sıvının karın içinde düzgün yayılıp yayılmadığı incelenir. Hafif bir basınçla verilen bu sıvı birkaç gün akıntının (kanlı da olabilir) meydana gelmesine neden olabilir. Bu şikayetlerin uzun süre devam etmesi belki çok önemli olmayabilir ama hastanın doktoru ile görüşmesini gerektireceğini sanıyorum.

Haberin Devamı

Yüksek tansiyon tehlikeli mi?

32 yaşındayım, bu yıl tansiyonum yükseldiği için kardiyoloji uzmanı bana bir ilaç verdi. Ben birkaç ay sonra çocuk sahibi olmak istiyorum. Tansiyon gebe kalmaya engel mi? Doktor kontrolü altında bir gebelik olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebelik ve tansiyon ilişkisi anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Gebeliğin 20’nci haftasından sonra vücutta şişler ve idrarda albumin çıkışı ile beraber olan tansiyon yüksekliği gebelik toksemisi (Preeklamsi) adını alır. Bulguların hafif ve ağır olmasına bağlı olarak anne ve bebeği için risk artışı söz konusudur. Gebelik başlamadan önce mevcut olan tansiyon yüksekliği ile gebelikte ortaya çıkan tablo karıştırılmamalıdır. Tansiyonu yüksek olan biri önce bunun nedenini araştırtıp sonra da gereken tedaviyi uygulamalıdır. Bu hastalar gebe kalabilir ve doktor kontrolünde gebeliği sürdürebilirler. Gebelikte ortaya çıkan tansiyon yüksekliğinde olduğu gibi bu grupta da gebelik doğum ve bebek bakımından riskli grup içinde değerlendirilir ve özel takip protokolleri uygulanır.

Haberin Devamı

Bebek sahibi olmak için ne yapmalıyız?

5 aylık evliyim, çocuğumuz olmadı. İlişkiden sonra spermler geri geliyor. Sebep bu mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 5 aylık bir evlilik süresi bebek olması için her zaman yeterli olmayabiliyor. Bahsettiğiniz durumun tek başına bebeği engelleyeceğini sanmıyorum. Madem bu konu için bu kadar acele ediyorsunuz bir kadın doğum uzmanına müracaat ederek gerekli kontrollerinizi yaptırın. Bebek olmamasının kadına ve erkeğe ait pek çok sebebi var. Bunlar araştırılsın. Problem bulunursa verilecek tedavi ile umarım kısa sürede arzunuz gerçekleşir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder