Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tansiyon ve şekere dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Tansiyon ve şekere dikkat!

Yüksek tansiyon ve diyabet (şeker) hastası olan erkeklerde ya da her iki hastalıktan yakınanlarda cinsel ilişki sırasında sertleşme sorunları görülebiliyor.

Çoğu zaman kullanılan ilaçlar sertleşmeyi zorlaştırıyor

SORU: Yüksek tansiyon ereksiyona engel olur mu?

46 yaşındayım. 2015 yılında yüksek tansiyon teşhisi konuldu. İlaç kullanıyorum. Cinsel hayatım yolunda gitmiyor, bazen sertleşmeyi sağlayamıyorum.

Acaba tansiyon hastaları da sertleşme bozukluğu açısından risk altında mı?

CEVAP

Evet, hipertansiyon hastalarının yüzde 60.9’u, hipertansiyon ve şeker hastalığının birlikte olduğu hastaların da yüzde 77.9’u sertleşme bozukluğu yaşıyor.

Haberin Devamı

Tansiyon hastalarında görülen sertleşme bozukluğunun yüzde 7.7’si hafif, yüzde 15.4’ü orta ve yüzde 45.2’si ağırdır.

Bunun yanında alınması zorunlu olan tansiyon ilaçlarının bir kısmı da sertleşme bozukluğuna yol açabiliyor.

Özellikle idrar söktürücüler, B-blokerler (tansiyon ilacı), digoxin (kalp ilacı) ve kolesterol ilaçlarının sertleşme bozukluğuna yol açabileceği biliniyor.

SORU: Zararı var mı?

54 yaşındayım. İkinci kez evlendim. Zaman zaman eşime karşı mahcup oluyorum. Geçen gün eczaneye gittim, bana bir ilaç verdi.

İlacın performansı kat kat artıracağını yazıyor. Gerçekten de 2 gün boyunca çok sayıda ilişki kurabildim. Acaba bu ilaç zararlı mıdır?

CEVAP

Son zamanlarda artan miktarda bazı bitkisel maddeler içeren preparatlarin Tarım Bakanlığı’ndan alınan ruhsatlar ile ithal edilerek eczanelerde satıldıklarını görüyoruz.

Birçok amaca yönelik satılan bu ürünlerin hap şeklinde olup cinsel gücü arttırdığı iddiasında olanları da mevcut.

Örneğin; sizin de bir kez kullanmış olduğunuz ve performansı kat kat arttırdığı öne sürülen hapları bazı hastalarımın kendiliğinden denediklerini ben de biliyorum.

Önerilen dozlar aşılmamalı

Kullananları detaylı olarak sorguladığımda belirgin performans artışı elde etmiş olmaları beni de şaşırttı. İncelediğimde içlerinde birkaç bitkisel kökenli madde olduğunu gördüm.

Bu hapların kullanılma şekillerinin, etki sürelerinin ve yan etkilerinin modern tıbba son yıllarda giren ve sertleşme bozukluğu tedavilerinde kullandığımız gerçek ilaçlara benzer olması ilgi çekici.

Haberin Devamı

Ben bir şekilde bu bitkisel preparatların da kullanılan ilaçlardaki etken maddelere benzerlikler içerdiği kanaatindeyim.

Bunlar ruhsatlı ve tahlilleri yapılarak bakanlığın onay verdiği maddeler olduklarından dolayı önerilen dozlar aşılmadıkça sakıncalı veya tehlikeli olduklarını sanmıyorum.

SORU: Test sonucu iyi değil

2 yıllık evliyim, çocuğum olmadı. Sperm testi sonucu iyi değil. Erkeğin sperm hücrelerinden kaynaklanabilen kısırlık sorunları nelerdir?

CEVAP

Miktar azlığı, kıvamı bozukluğu, hücre hareketliliğinde düşüklük, hücrelerin ölü olması ve iltihap gibi nedenler olabilir.

Sperm hücrelerinde yapısal bozukluk da görülebilir.

Bunlar göz ile saptanamaz uzman androloji laboratuvarlarında mikroskopik analiz ile bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından değerlendirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder