Tamer Heper Tapu geçerli ama!
HABERİ PAYLAŞ

Tapu geçerli ama!

Haberin Devamı

Bir kooperatife üye oldum. Sözleşmede 35 aylık ödeme planı var. Şimdi “Erken ödersen tapu veririz” diyorlar. İnşaat daha bitmedi, içinde oturan henüz iki kişi. Böyle verecekleri tapu geçerli olur mu? ● O.A.

Bir kooperatif ortakların ihtiyacını gidermek amacı ile kurulur. İnşaat yaparken ortaklarına yarar sağlayacak işler yapar, ticari kazanç sağlamaz. Mesken yapımı amacı ile kurulmuş bir kooperatif de ortaklarının mesken ihtiyacını karşılayacak çalışma yapar. Kooperatif yönetimi hem kooperatifin ana sözleşmesine hem de Kooperatifler Kanunu’na uymak zorundadır. Ortaklarına mesken yapıp belli bir tarihte teslim edeceğini vaat etti ise bu tarihte inşaatı tamamlamalıdır. “Peşin para verirsen tapunu alırsın, taksitle verirsen sonra alırsın” gibi bir pazarlığa girişemez. Sözleşmede ne yazıyorsa yapılacak işlem odur.

AMAÇ GERÇEKLEŞMEMİŞ

Kooperatif inşaat tamamlanmadan yani kat mülkiyetine geçmeden tapu verebilir. Bu kat irtifak tapusudur. Şayet okuyucuma kat irtifak tapusunu vereceğini söylüyor ise bu mümkün ama kooperatifin amacı kat irtifak tapusu verip kenara çekilmek değildir. Zira kat irtifak tapusu inşaat sürerken alınır. Yani amaç gerçekleşmemiştir. Amaç, inşaatı projesine uygun olarak tamamlayıp iskan iznini alıp kat mülkiyetine geçmektir. Dolayısı ile kooperatif kat irtifak tapusu verebilir ama bu tapuyu vermekle görevini yerine getirmiş olarak kabul edilmez.

BU YASA DEĞİŞMELİ

Sizden taksitle ödeme konusunda anlaşma yapıp sonradan farklı taleplerde de bulunamaz. Sözleşmesinde yazan ne ise yapacağı iş odur. Sizin kooperatif bir kooperatif gibi değil bir müteahhit gibi davranmaktadır ki bu yanlıştır. Ancak Kooperatifler Kanunu kooperatif yönetimlerine o kadar geniş yetki verip o kadar koruyucu hükümler içermektedir ki bugün pek çok kooperatif tam anlamı ile ticari bir kurum haline gelmiş adeta müteahhitleşmiştir. Bence bu yasanın değişmesi gerekmekte, ortakları koruyucu hükümler genişletilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder