Yaşam Tarçın hakkında bilinmeyen gerçek…

Tarçın hakkında bilinmeyen gerçek…

Paylaş
Tarçın hakkında bilinmeyen gerçek…

Tarçınla ilgili yapılan bir araştırma bu baharatın obeziteye karşı etkili olduğunu ortaya koydu.

Tarçının yağ hücreleri üzerine direkt etki ederek yağ hücrelerinden enerji üretimini başlatmasıyla obezite açısından metabolik sağlığı iyileştirebileceği tespit edildi.

Geçmişte tarçında bulunan sinnamaldehidin fareler üzerinde kan şekerini ve kandaki toplam kolesterol miktarını düşürücü etkisi olduğuna dair çalışmalar vardı ancak metabolizmaya etkisi tam olarak bilinmiyordu. Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde moleküler ve bütünleyici fizyoloji alanında uzman Yrd. Doç. Jun Wu ve arkadaşları, tarçında bulunan sinnamaldehidin insan metabolizmasını nasıl etkilediğini, insan ve farelerde hangi yolakları izlediğini araştırdı.



Sonuçları Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmaya göre tarçındaki sinnamaldehidin direkt olarak yağ hücreleri veya adipositler (bağ dokusu depo yağ hücreleri) üzerine etki ederek veya termojenez adı verilen bir süreçle yağ hücrelerinden enerji üretiminin başlamasını sağlayarak metabolik sağlığı iyileştiriyor. Araştırmada termojenezde rol oynayan önemli metabolik düzenleyici proteinler olan Ucp1 ve Fgf21’de artış gözlemlendi. Adipositler normalde enerjiyi yağ formunda depolarlar. Bu uzun vadeli bir depolamadır, yüksek yağlı gıdalara çok daha az erişimin olduğu kıtlık durumunda veya soğuk havalarda vücut tarafından kullanılır ve vücut depolanmış enerjiyi ısıya dönüştürür.

Haberin Devamı