Ekonomi 'Tarih bizi affetmez'

'Tarih bizi affetmez'

Paylaş
'Tarih bizi affetmez'

Bakan Babacan IMF anlaşmasını siyasi nedenlerle yapmamak gibi bir tavrın mümkün olmadığını söyledi

IMF İLE YAKIN ÇALIŞTIK

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile siyasi amaçlarla anlaşma imzalamadığı yönündeki iddiaları yanıtladı. Ali Babacan, katıldığı bir televizyon programında, hükümet olarak özellikle IMF’yi siyasete malzeme yapmaktan kaçındıklarını belirtti.

Babacan, “Kendi dönemimizde iki IMF anlaşması tamamladık. Bu kadar IMF ile beraber çalışan bir iktidarın, IMF hakkında olumsuz şeyler söylemesi tutarlı olmaz. O zaman ‘Dün niye çalıştın bunlarla?’ diye sorarlar” dedi.

KAHRAMANLIK DERKEN...

Ali Babacan konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün eğer IMF ile anlaşmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizliği azaltacaksa ve biz sırf IMF’nin üzerinden bir kahramanlık yapalım, bir siyasi malzeme oluşturalım oluşturalım derken eğer Türkiye’de birkaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak, bunu tarih affetmez.”

Haberin Devamı

Ekonomistler, IMF’den gelecek 20 milyar dolarlık bir kredinin, Türkiye’de büyümeyi 1.5-2 puan kadar yukarı çıkararak istihdama katkıda bulunacağını öngörüyordu.

YÜZDE 5.5 BÜYÜME

Ali Babacan, orta vadeli programda 2009 için yüzde 6 daralma tahmin ettiklerini ancak son aylarda ekonomide bu kadar büyük bir daralma yaşanmadığını gördüklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, “Programda bu yıl için de yüzde 3.5’lik bir büyüme öngörmüştük. Ama bugün itibarıyla büyüme rakamı için yüzde 3.7 ile 5.5 arasındaki geniş bir aralıkta tahminler yürütülüyor” dedi.

EKONOMİDE ÜÇ YIL KAYBOLDU

Ali Babacan, bu yılın, 2009’a kıyasla her açıdan daha iyi geçeceğini ancak krizin yaralarının tamamen sarılamayacağını söyledi. Babacan, “2011’in sonunda ancak kriz öncesine (2008 sonuna) dönmüş olacağız fakat bu bile dünya ortalamasına göre daha çabuk bir toparlanma” dedi. Babacan, uyguladıkları politikalarla Türkiye’nin krizden diğer ülkelere göre daha hızlı çıkacağını belirtti.