Ekonomi Tarih İstanbul'da şekillendi

Tarih İstanbul'da şekillendi

Paylaş
Tarih İstanbul'da şekillendi

IMF-Dünya Bankası Genel Kurulu'nda, uluslararası toplantılara zemin oluşturacak, işbirliği kararları alındı. 'İstanbul Kararları' olarak adlandırılan kararlar, ülkeler arası temsil haklarına ve IMF'ye ilişkin değişiklikleri kapsıyor

28 Eylül’de başlayan ve dün sana eren IMF ve Dünya Bankası toplantılarının organizasyonunu üstlenen Uktaş’ın Genel Müdürü Pervin Zeydanlı Yalazan, gelen davetlilerin her birinin 500 euro bırakması halinde İstanbul’a sağlanacak katkının 50 milyon euro olabileceğini söyledi. Yalazan zirveden şu notları verdi:

Haberin Devamı

- Su şişeleri Amerikalıların isteği üzerine özel üretildi. Beyaz kapaklı ve yarımşar litrelik bu şişe sulardan 500 bin adet tüketildi.

- Organizasyonda 5 bin personel görev yaptı. 2 bin kişi catering hizmetinde, kalanlar da güvenlik, temizlik, bilgisayar ağı, dekor gibi alanlarda çalıştı.

- Temizlik ekibi 700 kişiden oluştu. Katılımcılar 250 litre antibakteriyel sıvı sabun, 70 bin adet tuvalet kağıdı, 70 bin adet kağıt havlu tüketti.

- Domuz gribine karşı termal kameralar kullanıldı. Kongre merkezinin 20 noktasında antibakteriyel jellere yer verildi.

- Toplam 40 tercüman 11 dilde çeviri yaptı. 6 bin kulaklık alındı.

BEYAZ KAPAK ÖZELLİKLE İSTENDİ

IMF toplantıları için çalışmalar aylarA öncesinden başladı. Organizasyon o kadar titiz hazırlandı ki, içilecek sular için yapılan toplantı bile tam 45 dakika sürdü. IMF ve Dünya Bankası temsilcileri, "mavi kapak TV görüntülerinde odaklanma sorunu yaratıyor" diyerek su şişelerinde beyaz kapak kullanılmasını istedi.

Haberin Devamı

TARİHİ KARARLAR

Hazırlık toplantılarıyla birlikte bir haftadır İstanbul Uluslararası Kongre Sarayı’nda devam eden IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı, Genel Kurul’un kapanış oturumuyla son buldu. Toplantıda, krizden bu yana uluslararası platformlarda ana hatları belirlenen, küresel işbirliği stratejileri nihai kararlara bağlandı.

Tarihi kararlar IMF Başkanı Dominiqfe Strauss-Kahn’ın ‘tarihi kararlar’ olarak nitelediği ‘İstanbul Kararları’ özetle şöyle:

- IMF’nin görev tanımı değişecek. Bugüne kadar ülkelerden mali dengeleri, enflasyonu gözeten programlar isteyen IMF, bundan sonra uluslararası işbirliği, istihdam ve yatırım politikalarına da bakacak.

- Kriz sürecinde ortaya konan ve gelişmiş ülkelere anlaşma yapmaksızın kredi kullanma şansı veren Esnek Kredi Hattı uygulaması genişletilecek.

- IMF’de gelişmekte olan ülkelerin kotası artırılacak. Bu ülkelerin söz hakkı büyüyecek.

- IMF uluslararası arenadaki ekonomik koordinasyonda daha fazla rol alacak, lider 20 ülkenin oluşturduğu G20 grubunda da etkinliğini artıracak.

Posta - Milliyet

Haberin Devamı