Cumartesi Postası Tarihî lokantalar kitap oldu

Tarihî lokantalar kitap oldu

Paylaş
Tarihî lokantalar kitap oldu

Tıp doktoru olan Oğuz Erkara bir dönem hobi niyetine lokantacılık yaptı. Dr. Erkara bu merakın peşinde ülkemizin en eski 100 lokantasını gezdi, sahipleriyle birebir görüştü

Haber: Sayım Çınar

Haberin Devamı

sayımc@hotmail.com

Dr. Oğuz Erkara, Türkiye’nin en eski lokantalarından 100’ünün tarihçesini ve hikâyesini anlattığı ‘100 Tarihi Lokanta’ adlı kitabı oluşturmak için uzun bir araştırma yapmış. Önce mekanları tespit etmiş, sonra lokantaların sahipleriyle görüşmüş, fotoğraflamış.

Kitapta sadece lokantaların öyküsü yok, ilginç olaylar da var: Adını Atatürk’ün koyduğu lokanta, Rahmetli Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Hanım’a evlilik teklif ettiği lokanta, 100 yıldır aynı masaları kullanan lokanta, hakkında şarkı yazılan lokanta, kebabı metreyle satan lokanta...

Bir çeşit ‘lokanta rehberi’

Kendisi de bir süre restoran işleten Oğuz Erkara bu hobisini bir başucu kitabına dönüştürdüğü için mutlu.

Dr. Erkara şöyle diyor; “Bir işte başarılı olup uzun süre ayakta kalmak kolay değildir şüphesiz. İşiniz lokantacılık ise, başarılı olmak ve süreklilik kazanmak çok daha zordur. Damak zevki her insanda farklıdır çünkü. Üstelik değişkenlik gösterir. Buna rağmen belli mekanlar var ki 50, hatta 100 yılı aşkın süredir müşterilerini aynı heyecanla karşılıyor ve memnun şekilde uğurluyor.

Haberin Devamı

Lokantacılıkta yüz yıllık bir maziye sahip olan mekanlarımızın özel ilgiyi hak etmesi doğal. Kitabıma bir çeşit ‘lokanta rehberi’ de diyebilirsiniz”.

Ünü sınırları aşan da var

Kitapta, bulunduğu yöreye özgü tatları sunup memnun ayrılan müşterilerin övgüsüyle meşhur olanlar, lezzetli yemekleriyle adını bulunduğu coğrafyanın dışına taşıyanlar, hatta yurt dışında tanınıp yabancı turistlerin uğrak mekanı haline gelen lokantalar var.

Dr. Oğuz Erkara devam ediyor; “Sadece lokantaların kuruluş hikayesi ve mekanların tarihi yok kitabımda. Hemen hepsinin hikayelerine de yer vererek öykü havasını kattım kitaba”. Kitap Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde basıldı. İngilizce metinlerin çevirisini, yazar İrem Yerlikaya yaptı. Renkli resimlerle görsel olarak zenginleştirilmiş olan ‘100 Tarihi Lokanta’ kitabı Lokanta Dünyası ve Cinius Yayınları işbirliği ile yayımlandı.

(Bu yazı 06.11.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Haberin Devamı