Bilim - Teknoloji Tarih yazan 10 kamera!
Paylaş
Tarih yazan 10 kamera!

Dijital kamera tarihine adını altın harflerle yazdıran, bugünün antikası 10 kamerayı seçtik!

Yılın bu dönemi, genellikle yeni dijital kameraların hızla piyasaya sürülmesine sahne olur. Bugün artık neredeyse cebinde bir kameralı telefon var. Peki dijital kameralarda bu günlere gelmemizde rol oynayan en önemli makineler hangileriydi? İşte tüm zamanların en beğendiğimiz 10 dijital kamerası.

Haberin Devamı

Kodak dijital kamera prototipi (1975)

25 yaşındaki Steven Sasson, hareketli bir parçası bulunmayan, fotoğrafları dijital olarak kaydedebilen bir kamera üretmek üzere atanmıştı. Sasson ve takımı, 3.5kg'dan ağır bu cihazı ortaya çıkarmak için bir yıl harcadılar. Makine, Fairchild Semiconductor 100x100 piksel sensöre sahipti ve siyah beyaz fotoğraflar çekebiliyordu.


Kodak DCS (1991)

İlk ticari SLR, Nikon F3 gövdeli, 1.3 megapiksellik Kodak CCD'ydi. Cihaz depolama için ayrı bir birime sahipti ve omzunuza asılabiliyordu.


Apple QuickTake 100 (1994)

İlk (1.000 doların altındaki) renkli tüketici kamerası olarak değerlendirilen QuickTake, Kodak tarafından tasarlanmış ve Japonya'da Chinon tarafından üretilmişti. Cihaz, VGA çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyordu.

Haberin Devamı

Casio QV-10 (1995)

Vizör yerine geçebilen 1.8 inç'lik bir LCD ekrana sahip Casio QV-10'dan önce LCD paneller, sadece metinden oluşan kontrol ekranlarıydı.


Sony Digital Mavica MVC-FD5/FD7 (1997)

1981'de analog olarak ortaya çıkan kamera, FD5 modeliyle tamamen dijital hale geldi. FD7 modeli ise 10x zoom işleviyle geliyordu. Mavica'lar, bir dönem ABD'deki kamera satışlarının yüzde 40'ını ele geçirmişti.


Nikon D1 (1999)

Tek üretici tarafından sıfırdan tasarlanan ilk DSLR gövdesi olan D1, dijital SLR fiyatlarını yarısının altına düşürmüştü. İlk olarak 5.000 dolardan satışa sunulan cihaz, resim kalitesi, sağlam gövde ve performans gibi beklenen tüm özelliklere sahipti.


Casio Exilim EX-S1/EX-M1 (2002)

Optik ve sensörleri 0.4 inç kalınlığındaki bu küçük gövdeye sığdıran Casio, ultra-taşınabilir tasarım yarışına öncü olmuştu.


Canon EOS Digital Rebel (2003)

6 megapiksellik bu DSLR, 1.000 doların altındaki fiyatıyla birçok ciddi amatör fotoğrafçının filmi bırakarak dijital kameralara geçmesini sağlamıştı.


Apple iPhone (2007)

Sony Ericsson ve Nokia gibi üreticilerin ilk iPhone'dakinden daha iyi optiklere ve işlevlere sahip cepler ürettikleri doğru. Ancak kameralı telefonların yaygınlaşmasını basit arayüzü, iyi paylaşım araçları sayesinde Apple sağladı.


Canon EOS 5D Mark II (2008)

İlk DSLR olmasa da Canon EOS 5D Mark II, video ve fotoğraflar arasındaki bariyeri kırma konusunda önemli bir adım atmıştı. 30FPS'de stereo Full HD video kaydedebilen kamera, profesyonel kamera kullanıcıları tarafından hızla kabul gördü ve House gibi bazı TV dizilerinin ve filmlerin çekimlerinde kullanıldı.

Haberin Devamı

Resimlerle: En iyi "bridge" kameralar!

Kaynak: CHIP Online