Kültür - Sanat Tarihe ışık tutacak 9 bin kutu film kamuoyuna açılacak
Paylaş
Tarihe ışık tutacak 9 bin kutu film kamuoyuna açılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arşivlerinde bulunan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait görüntülerin de yer aldığı 9 bin kutu film kamuoyu ile paylaşılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait görüntülerin de yer aldığı 9 bin kutu film kamuoyuna açılacak.

Sinema Genel Müdürlüğü tarafından hazırlıkları devam eden çalışmayla Türkiye tarihine ışık tutacak görüntüler gün yüzüne çıkacak.

Görüntüler internet sitesinden yayınlanacak


Bakanlık arşivlerinde bulunan ve dijital ortama aktarımı yapılan 9 bin kutu film kamuoyu ile paylaşılacak. Filmler içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait görüntüler de yer alıyor.

Bakanlık, yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi öngörülen çalışma kapsamındaki görüntüleri, hazırlanacak internet sitesi üzerinden yayınlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçmiş yıllarda da sinema ve görüntü arşivinde bulunan filmlere yönelik restorasyon çalışmasını gerçekleştirmişti. Özel koşullardaki güvenlik önlemleri altında muhafaza edilen filmlerin bir bölümü de dijital ortama aktarılmıştı.

Sinema filmlerinde "engel" kalkıyor


Öte yandan, engelli vatandaşların da rahatlıkla sinema filmlerini izleyebilmesini sağlamayı amaçlayan Bakanlık, maddi destek sağladığı filmlerde görme engelliler için "sesli betimleme", işitme engelliler için de "işaret dili" uygulamasını başlatma kararını almıştı.

Bu kapsamda maddi destek verilen uzun metrajlı filmlerin "sesli betimleme", "işaret dili" ile ayrıntılı alt yazılı versiyonları Bakanlığa teslim edildi. Söz konusu eserler gerçekleştirilecek etkinlikler aracılığıyla engelli vatandaşlarla buluşturulacak.

AA

Haberin Devamı