Hakan Çelik Tarihi fırsat
HABERİ PAYLAŞ

Tarihi fırsat

Haberin Devamı

Tarihi fırsat

Ortadoğu yanıyor, Avrupa büyük belirsizlik içinde, dünyanın her tarafında milliyetçi rüzgârlar var. Amerika’da başkan seçilen Donald Trump’ın atacağı adımlar kestirilmeye çalışılıyor. Başbakan Binali Yıldırım göreve başlar başlamaz “Dostlarımızın sayısını artıracağız” demişti. Nitekim dış politikada üst üste hamleler yapıldı. Hiç kuşku yok ki, en önemlisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel inisiyatifi alarak el attığı Rusya konusu. Ankara-Moskova ilişkileri hızlı bir normalleşme sürecinde.

Ciddi görüş ayrılıklarına rağmen İran ile de diyalog kanalları açık ve iyi işliyor. Mısır ile karşılıklı adım atılması için gayret gösteriliyor. Zira Erdoğan bakanlıklar düzeyinde temas kurulması için bir engel bulunmadığının altını çizmişti. Çin ile ilişkiler istenen seviyede ilerlemiyordu. Benim de izlediğim; Erdoğan’ın Çin seferi olumlu katkı sağladı. Karşılıklı güvenin tesis edilmesiyle birçok alanda iyileşme olacağını sanıyorum. Zira Çin, Türkiye’yi ‘İpek Yolu’nda en önemli yatırım alanlarından biri olarak görüyor. Amerika Birleşik Devletleri ile yeni dönem için ben umutluyum. Tamamen beyaz bir sayfa açıp win win (kazan kazan) esasına göre yol almak mümkün. Ankara-Washington arasındaki görüş ayrılıkları aşılmayacak türden değil. Ancak Türkiye yeni başkanın görevini resmen devralacağı ocak ayına kadar ABD başkenti nezdinde olağanüstü bir gayret içine girmeli.



Her türlü güçlüğe karşın içinde bulunduğumuz bölgede iki önemli fırsat görüyorum: Biri Kıbrıs konusunda, diğeri Türkiye-İsrail ilişkilerinde... Bu yıl ilerleme sağlanması halinde Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail’i içine alan bölgede muazzam bir işbirliği ortaya çıkacak. Buradaki istikrar dünya barışı için de çok önemli bir fırsat demektir. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde Türkiye’nin bu coğrafya için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın komşu ülkeye bakışının da çok olumlu olduğunu biliyorum.

Önceki Yunan başbakanlarıyla kalıcı bir barış sağlanması için ciddi gayret göstermişti. İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkması için seferber olmuştu. Kıbrıs sorunu hallolur ve Türkiye- İsrail normalleşmesi gerçek bir işbirliğine dönüşürse bu bölgenin çehresi değişir. Bu süreçleri bloke etmeye yönelik aykırı seslere karşın bu yoldan vazgeçilmemeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder