Gündem Tarihi hırsızlık

Tarihi hırsızlık

Paylaş
Tarihi hırsızlık

Arkeologları şaşkına çeviren hırsızlar mezarı bulmak için mermerleri delip 10 metre uzunluğunda tünel kazmışlar

Uzmanlar şaşkına döndü

Haberin Devamı

Muğla Milas’ta jandarma ve polis kaçak kazı yapan bir çeteye yönelik operasyon düzenledi. 8 kişinin gözaltına alındığı operasyonda Yunan yazarı ve ünlü Karya Kralı Mausolos’un babası olan Hekataios’un 2 bin 400 yıllık olduğu düşünülen bir mezar odası ortaya çıkarıldı.

Mabetteki 10 metre uzunluğundaki sütunun başlangıç noktasındaki barakadan beton kapak açıldı ve yerin 12 metre altına inildi.

1 yıl gece kazmışlar

Tarihi eser kaçakçılarının mezar odasının bulunduğu noktaya ulaşmak için 2 metre kalınlığındaki mermerleri özel matkaplarla deldikleri ortaya çıktı.

Zanlılar, yerin altındaki mezar odasına ulaşmak için ise mermerleri delerek 80 santimetre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda bir tünel kazmışlar. 1 yıl boyunca gece çalışıp arkeologları bile şaşırtan hırsızlar 100 yılın en önemli tarihi keşiflerinden birini yaptılar.

Haberin Devamı

Bilgileri değiştirecek

Yunan yazarı ve ünlü Karya Kralı Mausolos’un babası olan Hekataios’a ait mezar odasının çevresindeki foseptik çukurundan sızan atık sular 2400 yıllık duvar resimlerine zarar vermiş.

Arkeolog Halil Eskici, “Mezarın içinde 2 metre boyunda 2 lahit (Antik Çağ’da insanların ölülerini gömdükleri sandık şeklindeki mezar) bulundu. Lahidin üzerindeki kabartmalarda M.Ö 4. yüzyılın ilk yarısına ait ‘Aslan Avı’ sahnesi yer alıyor. Arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli olayı. Eserler Hekatomnos sülalesinden çok önemli bir kişiye ait. Arkeolojik anlamda bazı bilgileri değiştirebilecek nitelikte” dedi.