Dünya Tarihi NATO zirvesi başladı

Tarihi NATO zirvesi başladı

Paylaş
Tarihi NATO zirvesi başladı

NATO tarihinin en önemli zirvesi olarak tanımlanan Lizbon 2010 zirvesi başladı

Toplantıya katılacak ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını taşıyan uçaklar Lizbon Havalimanı'na ardı ardına iniş yaptı. Zirve’de Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü taşıyan ‘Ana’ uçağı, Türkiye saatiyle 17.00’de Lizbon Havalimanı'na indi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, askeri törenle karşılandı. Tüm katılımcı delegasyonun Lizbon’a varmasıyla zirvenin yapılacağı Feira Internacional kongre merkezi hareketlendi. Nato Genel Sekreteri Rasmussen ve eşi konuk devlet ve hükümet başkanlarını burada karşıladı.

ZİRVE NEDEN ÖNEMLİ?

NATO’nun tehdit algılamasının değişmesi, zirveyi önemli yapan unsurlar arasında bulunurken, Türkiye’nin şimdiden çekincelerini ortaya koyduğu, Füze savunma sisteminin NATO şemsiyesi altında hayata geçirilmesi de bir başka tartışma konusu.

TOPLANTIYA TÜRK VETOSU İPTALİ

Füzelerin nereye yerleştirileceğine daha sonra karar verilecek olması bile, füzelerin hangi ülke ya da ülkelere karşı hayata geçirileceği ve kontrolünün kimde olacağı konusu, bu itirazını dile getiren Türkiye’yi şimdiden zirvenin kritik ülkesi yapıyor.

Türkiye’nin uzun süredir veto ettiği NATO-AB Konseyi’nin toplanması konusunda Türkiye’nin bu zirvede de pozisyonunu koruması bekleniyor.

Özgür ALTUNCU/LİZBON (DHA)

Haberin Devamı