Siyaset Tarihi vedanın şifreleri
Paylaş
Tarihi vedanın şifreleri

CHP lideri Deniz Baykal'ın istifasını açıkladığı yazılı metine, pek çok konuda satır aralarında şifreler yerleştirilmişti

Evinde hazırlamış

Deniz Baykal, CHP’nin Meclis Grup toplantılarında her salı yaptığı ve genellikle 1 saati aşan konuşmalarında bile yazılı metin kulanmazdı.

Baykal, tekrara düşmeden birçok konuyu değinirdi. Deniz Baykal, uzun zamandan beri ilk kez dün yazılı bir açıklamayı aynen okudu.

Açıklamayı yaklaşık dört gündür kapandığı evinde hazırladığı anlaşılan Baykal, kamuoyunun merak ettiği birçok konuda net açıklamalar yapmak yerine satır aralarına önemli şifreler yerleştirmişti.

Karelerdeki Baykal

Baykal, ‘komplo’ diye nitelediği görüntülerdeki şahsın kendisi olmadığına dair hiçbir net ifade kullanmadı. Aksine, “Haneye ve mahremiyete tecavüz”, “Duvarlara, eşyalara gizli kameralar yerleştirme”, “Gizli çekimlerle insanların en korunaksız görüntülerini alma” ifadelerini seçti.

Bu sözler görüntülerdeki bazı karelerde yer alan şahsın Baykal olduğunu gösteriyor.

Yeri ve zamanı biliyor

Deniz Baykal’ın “İki haftalık komplo” yorumu, Baykal’ın bulunduğu karelerin iki hafta önce kaydedildiğini gösteriyor.

Bu da Baykal’ın yayınlanan görüntülerin nerede ve ne zaman çekildiğini bildiğini ortaya koyuyor.

Özel bir mülk

25 Nisan’da İstanbul’da bulunan Baykal’ın bulunduğu karelerin, İstanbul’da kaldığı TBMM Misafirhanesi’nde kaydedilmiş olabileceği iddiası gündemde.

Ancak, Baykal’ın “Haneye tecavüz” ifadesini seçmesi, kaydın ‘özel bir mülkte’ yapıldığını gösteriyor. Başkent’te dün görüntülerin Ankara’daki bir evde kaydedildiğine dair iddialar da dolaştı.

Montajlanmış

Baykal, komployu anlatırken, görüntülerin kesilip biçilmesi, başka yerlere aktarılması ve montaj yapılması gibi teknik detayların da altını çizdi.

Baykal’ın teknolojik üstünlüklere de dikkat çekmesi, görüntülerin ayrı ayrı yerlerde çekilip birleştirildiği sonucunu ortaya koyuyor.

Görüntülerde iki ayrı mekan olması da bu yorumu doğruluyor.

Hükümet destekli grup

Komplonun, şantaj ya da ticari değil, siyasi bir kazanç sağlamak için yapıldığı görüşünü ortaya koyan Baykal, görüntülerin son iki haftaya ait olduğunu vurgulayarak aynı zamanda CHP’nin Anayasa konusundaki direnişinin de hedef alındığını ima ediyor.

İşte Baykal'ın istifa konuşması...

2

Haberin Devamı