Ekonomi Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi geleceğe hazırlıyor

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi geleceğe hazırlıyor

Paylaş
Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi geleceğe hazırlıyor

Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, tarım sektörünün 2010 yılında büyümeye devam edeceğini söyledi

2010 İYİ BİR YIL OLACAK

Tarım sektörünün kırsal alanda yaşayan 20 milyon, gıda yönüyle de 70 milyon kişiye doğrudan hitap eden çok önemli bir sektör olduğunu belirten Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım 2010 yılında da Türk tarım sektörünün büyümeye devam edeceğini söyledi. Çiftçilerin daha bilinçli tarım yapmaya yöneldiğini dile getiren Bedrettin Yıldırım, bunun, sektörün gelişimi için avantaj olduğunu, 2010 yılının tarım sektöründe daha iyi bir yıl olacağına inandığını kaydetti.

POZİTİF BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ

Bedrettin Yıldırım, Türkiye’de tarım sektörünün iki yıl üst üste yaşanan kuraklığa rağmen son 5 yılda pozitif büyüme gösterdiğini ifade etti. Yıldırım, “Bu büyümeye paralel olarak tarımın milli gelire ve dış ticarete katkısında ciddi artışlar oldu. Tarım sektörüne 2009’da toplam 12 milyar TL’lik kredi desteği sağlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kalite, sağlık, verimlilik ve kırsal kalkınmayı esas alan destekleme uygulamaları ve 2009’da da devam eden desteklerle sektör rahatlatılmıştır” dedi.

5 YILLIK PLAN HAZIRLIYORUZ

Sektörün ileriye gitmesi için tarımda kırsal kalkınmayı hızlandırmak ve tarımsal geliri artırmak, refah düzeyini yükseltmek gerektiğini belirten Yıldırım şöyle konuştu: “Kırsal kalkınmanın adresi şüphesiz Tarım Kredi Kooperatifleri olacaktır. Biz bu düşüncenin farkındayız ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Daha ileri gidilmesi noktasında çok iyi hazırlanmış stratejik planlamaya ihtiyaç var. Bu konuda kuruluşumuz önümüzdeki 5 yılın stratejik planlarını hazırlamaktadır.”

KREDİ LİMİTLERİ ARTTI

2007 ve 2008’deki kuraklık sonunda çiftçilerin sıkıntıya girdiğini anlatan Yıldırım, 114 bin çiftçinin 400 milyon TL’lik borcunu ertelediklerini, kuraklık kapsamında olmayan çiftçiler için de ödeme kolaylıkları sağladıklarını anlattı. Yıldırım, “2009’da kredide çiftçileri destekleyecek uygulamalar yaptık. Kefilsiz kredi uygulaması başlattık. Kredi limitlerini artırdık. 2002’de kredi limitleri 3 bin TL iken bu rakamı 20 bin TL’ye, Merkez Birliği onayından geçmek kaydıyla da 250 bin TL’ye çıkardık” diye konuştu.

FAİZ ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Faizlerde de düşüş sağladıklarını belirten Bedrettin Yıldırım şöyle konuştu: “2009 sonunda tarımsal kredi faizlerini yüzde 15’e, sübvansiyonlu kredi faizlerini yüzde 6 ile 11.25’e çektik. 2010 başında bu oranlar normal tarımsal kredilerde yüzde 13, sübvansiyonlu kredilerde ise yüzde 5.2 ile 9.75 aralığında gerçekleşti. 2009 hedefimiz olan 2.5 milyar lira krediyi kullandırdık. Bu kuruluş 2002’de Türkiye’de 302 milyon TL kredi kullandırmış. Biz bu miktarı sadece İzmir bölge birliğinde kullandırdık.”

'YERİNDE SAYMAK BAŞARISIZLIKTIR'

3 MİLYAR LİRA KREDİVERECEK

Tarım ve Kredi Kooperatifleri’nde büyük bir potansiyel olduğunu anlatan Bedrettin Yıldırım, daha yapılacak çok iş olduğunu belirterek, 2010’da daha fazla iş yapmaya yoğunlaşacaklarını ifade etti. Yıldırım, “Geriye gitmek bir yana aynı yerde kalmayı bile başarısızlık sayarım. Öncelikle 2010 için bir kredi hedefi belirledik. Bu miktarı 3 milyar TL olarak açıkladık. Bu hedefi yakalayacağımızı umuyorum” dedi.

BİZ ONLARA GİDECEĞİZ

Bedrettin Yıldırım, 2010 projeleriyle ilgili sözlerine şöyle devam etti: “Kırsal kalkınma projelerine yine devam edeceğiz. Bu konuda 19 projenin bitirilerek uygulaması gündemde olacak. Eğitim çalışmalarına aralıksız devam edeceğiz. 1800 kooperatifimizin tamamında birer ziraat mühendisi çalıştırmayı planlıyoruz. Her kooperatife hizmet aracı satın alacağız. Artık çiftçi bize gelmeyecek biz onlara gideceğiz.”

KRİZDE 700 MÜHENDİS İSTİHDAM EDİLDİ

Bedrettin Yıldırım, eğitime ve insan kaynaklarına çok önem verdiklerini vurguladı. “2009 yılında 139 bin çiftçi ve çalışanımıza eğitim verdik” diyen Bedrettin Yıldırım, krize rağmen 700 ziraat mühendisini istihdam ederek mevcutlarla birlikte 1150 ziraat mühendisini çiftçilerle buluşturduklarını dile getirdi. 2009 sonunda TAREKSAV adıyla Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı kurduklarını belirten Yıldırım, ilk etapta 2009-2010 öğretim dönemi için 461 öğrenciye yüksek öğrenim bursu sağladık. Bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

2

Haberin Devamı