Ekonomi Tarım Uzmanı'ndan 'Palm yağına karşı Milli yağ üretelim' fikri

Tarım Uzmanı'ndan 'Palm yağına karşı Milli yağ üretelim' fikri

Paylaş
Tarım Uzmanı'ndan 'Palm yağına karşı Milli yağ üretelim' fikri

Palm yağındaki kanserojen madde tehlikesi tartışmaları, ‘milli tohum’un önemini ortaya koydu. ‘Palm’i yoğun kullanan ülkelerin başında geliyoruz

Altına imza attığı son raporla İtalyan dev Ferrero’nun ürettiği Nutella’yı hedef alan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) başlattığı ‘palm yağı’ tartışması Türkiye için oldukça önem taşıyor.

Öncelikle Ferrero, ürünlerinde kullandığı fındığın çoğunu Türkiye’den alıyor. Manisa’da da bir fabrikası var.

Bununla birlikte Türkiye palm yağını yaygın olarak kullanan ülkelerin başında geliyor. Bu yüzden AB’de yaşanan son gelişmelerin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyu acil koduyla inceleme altına aldı.

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konunun sıkı takipçilerinden biri konumunda. Erdoğan, yaptığı konuşmalarda ‘yerli tohum üretimini yerli uçak üretimi kadar önemli gördüklerini’ açıklamıştı. Ayrıca hükümet ‘milli tarım’ projesi için çalışıyor.

Bu noktada Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, palm yağı tehlikesiyle birlikte Türkiye’nin potansiyeline dikkat çekerek milli yağ önerisinde bulundu.




Yağı ihraç etmeliyiz


Tarım Uzmanı Yıldırım, “Türkiye kendi potansiyelini değerlendirirse yağ ithal eden değil, ihraç eden ülke olur” dedi. Bunun için ‘doğru yerde, doğru tohum’ kullanımına vurgu yaptı. Yıldırım, “Önceliğimiz elbette yağlı tohumları ayrı bir politika olarak ele almak olmalı. Yağlı tohumlara verilen destek ağırlıklı olarak prim şeklinde. Bu ürünler içinde 17 kalem var. Yağlı tohumlar da, bakliyat da, hatta çay da bunun içinde. Yağlı tohumları ayırmamız, her toprağın özelliğine göre doğru yerde doğru tohumu kullanmamız lazım. Yoksa tıpkı zeytinyağı gibi olur. Ağaç sayısı artsa da üretim artmaz” dedi.

Yabancılar şirket aldı



Yerli tohum konusunu hükümetin gündeme getirmesinin önemine vurgu yapan Yıldırım, dışarıdaki büyük tohum firmalarının yerli firmaları da satın alma yoluna gittiklerini kaydetti. Tohum konusunda araştırmalarla Türkiye’nin kendisine uygun ve verimi yüksek tohumları üretmesi için araştırmalar yapması gerektiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu bizim elimizdeki yerel tohum belki çok daha iyidir ve geliştirilse çok daha iyi bir noktaya gelir. Mesela ‘sertifikalı olmayan tohuma destek vermemek gibi bir uygulama’ var. Yanlış, sertifika alması doğru tohum olduğu anlamına gelmez.”


Çiftçi eğitilmeli


Türkiye’de en çok ithal edilen bitkisel yağlar içinde ilk sırada palm yağının, ikinci sırada ayçiçek yağının geldiğini belirten Yıldırım, ayçiçeğinde önemli bir merkez olan Trakya’da çiftçinin bilinçlendirilmesi, destek ve eğitimle verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi. Ali Ekber Yıldırım, sonrasında yağda ithalatın zorlaştırılması adımlarının devreye alınabileceğini anlattı.

Haberin Devamı