Sağlık Tartışılacak Alzheimer araştırması

Tartışılacak Alzheimer araştırması

Paylaş
Tartışılacak Alzheimer araştırması

ABD'de fareler üzerinde yapılan bir araştırma, cep telefonlarının, Alzheimer hastalığının bazı etkilerini önleyebileceğini ortaya koydu

Güney Florida Üniversitesi'nde görev yapan Gary Arendash başkanlığındaki bir grup bilim adamı, Alzheimer hastası olacak şekilde genetik değişikliğe uğratılmış farelerin, cep telefonlarının yaydıkları elektromanyetik dalgalara uzun süre maruz kalmalarının ardından, hafıza ve düşünme yeteneklerini ölçen testlerde sağlıklı farelerle aynı başarıyı gösterdiklerini tespit etti.

Farelere, 7-9 ay boyunca, günde iki saat cep telefonuyla konuşan bir insanın aldığı kadar elektromanyetik dalga veren araştırmacılar, bu sürenin sonunda Alzheimer hastalığının belirleyici özelliklerinden biri olan beta amiloid proteininin toplanmasının durduğunu gözlemledi.

Cep telefonlarının beyin kanserine neden olduğu konusundaki tartışmaların ardından şaşırtıcı sonuçlar elde eden araştırma ekibinin başındaki Arendash, daha hızlı sonuçlar elde edebilmek ve uygulamayı, insanlar üzerinde denemeye başlayıp başlayamayacaklarını saptamak için deney üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Araştırma ekibinde yer alan Chuanhai Cao da araştırmanın daha çok cep telefonlarının uzun süreli kullanımlarının beyne zarar vermediğinin bir delili olduğunu belirtti. Uzmanlar, kesin bir tedavi yöntemi olmayan Alzeimer hastalığı konusunda fareler üzerinde etkili olan birçok yöntemin insanlar üzerinde aynı sonuçları vermediğine dikkati çekiyor.

Haberin Devamı