Gündem Taş atan çocuğa 5 yıl hapis

Taş atan çocuğa 5 yıl hapis

Paylaş
Taş atan çocuğa 5 yıl hapis

Cizre'de Öcalan için düzenlenen yasadışı gösterilerde polise taş atan 14 yaşındaki çocuğa 5 yıl hapis cezası verildi

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Abdullah Öcalan için düzenlenen yasadışı gösterilere katılarak, polise taş attığı iddiasıyla yargılanan 14 yaşındaki C.E. 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

C.E.'ye ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘2911 sayılı toplu gösteri ve yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarından önce 10 yıl bir ay hapis cezası verildi, yaşı küçük olduğu için ceza yarıya indirildi.

Haberin Devamı

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde geçen yıl 9 Ekim’de, Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkartılmasının yıldönümü nedeniyle, Cizre’de bir grup ateş yakıp yollara barikat kurarak, yasadışı gösteri düzenledi. Polisin biber gazı ve suyla müdahale ettiği göstericilerin taşla karşılık vermesi üzerine, ara sokaklarda kovalamaca yaşandı. Polisin ara sokaklarda gösterilere katıldığını tahmin ettiği kişileri yakaladı. Çalıştığı iş yerini açmak için evden çıktığını öne süren 14 yaşındaki C.E. de polis tarafından gözaltına alındı. Emniyete bir gün tutulan C.E. daha sonra serbest bırakıldı.

‘İŞYERİNİ AÇMAYA GİDİYORDUM’

Bir süre sonra C.E. hakkında, ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘2911 sayılı toplu gösteri ve yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dün karar duruşmasına çıkan C.E., “Çalıştığım iş yerini açmak için evden çıktım. Yolda gösteri yapan grupla karşılaştım, gösterilere atılan gaz bombalarından etkilenmemek için yüzümü kazağımla kapattım. Sonra polis beni yakaladı” dedi.

Haberin Devamı

YAŞI KÜÇÜK DİYE CEZA YARIYA DÜŞTÜ

Kararını açıklayan mahkeme, gösteri sırasında yakılan lastiğin başında bulunan ve tişörtü ile yüzünü kapatan kişinin C.E. olduğunu belirterek, üzerine atılı suçun sabit olduğuna karar verdi., Mahkeme C.E.'yi ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten 6 yıl 3 ay, ‘2911 sayılı toplu gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek’ten 3 yıl, ‘Örgüt propagandası yapmak’tan da 10 ay olmak üzere toplam 10 yıl bir ay hapis cezasına çarptırdı. C.E.’nin suç tarihinde 15 yaşından küçük olması nedeniyle mahkeme cezayı 5 yıl 15 güne indirdi.

Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)