Yaşam 'Tasarımcılar 65 yaş üstünü yok sayıyor'

'Tasarımcılar 65 yaş üstünü yok sayıyor'

Paylaş
'Tasarımcılar 65 yaş üstünü yok sayıyor'

Hayatı kendi adını taşıyan bir belgesele konu olan dünyanın en yaşlı moda ikonu, 93 yaşındaki Iris Apfel "Stil sahibi olmanın parayla bir alakası yok" diyor

Iris Apfel genç bir kadın olarak New York’ta moda endüstrisine ilk adım attığında, tasarımcı Frieda Loehmann kendisine “Güzel değilsin, hiçbir zaman da olmayacaksın ama önemli değil. Sende çok daha fazlası var; stil sahibisin” demişti. Apfel bugün 93 yaşında ve moda dünyasının en yaşlı ‘kapak kızı’, etkileyici bir moda ikonu.



Kendi adını taşıyan, Albert Maysles imzalı bir belgesel 29 Nisan’da vizyona girecek. Belgesel öncesi New York Times’a konuşan Apfel, kendisine yönelik son yıllarda artan ilgiyi nasıl karşıladığı yönündeki soruyu “Bu bana delice geliyor. Son 70 küsur yıldır yaptığımdan farklı bir şey yapmıyorum. Belki de oyunun önlerinde olmam etki ediyordur... Sonuçta ortalarda 93 yaşında pek kapak kızı yok” diye yanıtlıyor. Peki insanların yaş konusundaki tavrı yıllar içinde değişti mi? Iris “Hayır” diyor; “O kadar da hızlı değişmiyor. Tasarımcılar 65 yaş üstü insanları tamamen yok sayıyor. Oysa bizlerin çok fazla vakti ve rahat harcanabilir bir geliri var. Ama giyecek bir şey bulamıyoruz çünkü moda dünyasında her şey 15 yaşındakiler için tasarlanıyor. Elbette, genç pazara da hizmet edilmeli ama 5 bin dolarlık kıyafetlerle değil...”


Austin’deki Teksas Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak ders veren Apfel stilin değil ama moda uzmanlığının öğretilebilir bir şey olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ama stil sahibi olmak, kılık kıyafetinize ne kadar para harcadığınızla ilgili bir şey değildir. Hayatımda gördüğüm en stil sahibi insanlar İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Napoli’de gördüklerimdi. Paçavralar içindeydiler ama ortaya çıkardıkları sonunda milyar dolarları varmış gibi görünüyorlardı.”



Moda ikonu, tasarımcı ve iş kadını Apfel, giydikleri ne kadar mükemmel olursa olsun, üstündekilerle rahat edemiyorsa o kişinin kötü görüneceğini anımsatıyor: “Seçim şansı varsa mutlu olmayı rüküş olmaya tercih ederim.” 1921 doğumlu olan Apfel iki sene önce The Guardian gazetesi tarafından hazırlanan ‘En iyi giyinen 50 yaş üstü insan’ listesinde yer almıştı. Apfel, üç senedir Teksas Üniversitesi’nde ders veriyor.

Markam Modam

Haberin Devamı