Yaşam Tasarruf zamanı

Tasarruf zamanı

Paylaş
Tasarruf zamanı

Bilinçsiz tüketim dünyayı yavaş yavaş bir uçuruma sürüklüyor. Buna karşı alınacak ilk önlem ise tasarruf

SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Tasarruf konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri su harcamalarıdır. Özellikle mutfak, banyo ve tuvaletlerde harcanan suda tasarruf yapabilmek için nelere dikkat etmek gerekir? Diş fırçalarken, sebze-meyve yıkarken neler yapabiliriz? İşte basit öneriler:

*Banyo yerine duş yapın. Banyo yaparken 120-150 litre, duş alırken 40-50 litre su tüketirsiniz.

* Kullandığınız su başlığının kaliteli olmasına dikkat edin.

*Klasik musluk yerine kolay açılıp kapanan muslukları tercih edin.

*Dişlerinizi fırçalarken musluğu açık tutmayın. Başlamadan önce diş fırçanızı ıslatın ve ağzınızı çalkalamak için bir bardak su kullanın. Bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.

* Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntılarını önleyin. Gereksiz yere sifonu çekmeyin. Günde bir kez amacı dışında sifonu çekmeniz gereksiz sifon kullanımı yılda 4 ton su israfına yol açar.

* Çamaşır makinesi satın alırken daha az enerji harcayan A sınıfını tercih edin. Haftada bir kez daha az çalışan çamaşır makinesi kullanımıyla yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.

*Su ve enerji tasarruf etmek için bulaşık makineniz dolana kadar bekleyin. Daha yeni ve A sınıfı modeller eskilere göre yüzde 64 oranında daha az su kullanır.

* Sebze ve meyveleri önce su dolu kapta temizleyip sonrasında akar musluk suyunda yıkayın.

*Bahçenizi, balkondaki bitkilerinizi sabah çok erken veya öğleden sonra geç saatlerde sulayarak suyun buharlaşmasını azaltabilirsiniz.

* Sadece ihtiyaç duyulan yerleri sulamak için süzgeç veya hortumun ucuna takılan püskürtücüler kullanın.

*Arabanızı yıkarken bir kova kullanın.

*Bitkilerin yapraklarını değil, saplarının dibini sulayın.

* Yatmadan önce (veya hiç kimsenin su kullanmadığı zaman) sayacınızı kontrol edip ertesi sabah gösterdiği miktarla karşılaştırın. Fazla miktar gösteriyorsa, bir su tesisatçısı tarafından izlenip tamir edilmesi gereken bir sızıntı olabilir.

ISI YALITIMI SAĞLAYIN

Sonbaharın kimi zaman yazdan kalma, kimi zaman yağmurlu günlerini yaşarken bir yandan da kış mevsimi yaklaşıyor. Kış aylarında evlerde dikkat edilmesi gereken bir konu da ısı tasarrufu. Peki evlerimizin daha tasarruflu ısıtılması için neler yapabiliriz?

* Binanızda ısı yalıtımı uygulayın. Isı yalıtımı ortamlar arasındaki ısı transferini en aza indirmeyi sağlar. Bu şekilde hem ısınma hem de soğutma giderlerinde tasarruf edebilirsiniz. Tipik bir evin toplam faturasının yüzde 45’i ısıtma-soğutma için ödenmektedir. Evlerin ısıtılmasında harcanan enerjiden tasarruf etmek için iç ortam ısısının ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Bu da binanın çok iyi yalıtılmasıyla sağlanır. Binalarda çatılardan yüzde 7, dış duvarlardan yüzde 40, döşemelerden yüzde 6, kapılardan yüzde 17 oranlarında ısı kaybı olur. Binanın yalıtılmasıyla ısınmada ve soğutmada yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanır.

* Oturma odasının sıcaklığı 20 dereceden fazla olmamalı. Odada 1 derecelik sıcaklık düşürme, yüzde 5’lik yakıt tasarrufu sağlar.

* Hafta sonları veya tatil günleri evinizden ayrılıyorsanız, ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kapatın. Boş daireyi ısıtmak israftır.

* Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne kesinlikle eşya koymayın. Sıcak hava hareketini önlemeyin. Aksi durumda ısınmak için daha fazla enerji harcarsınız.

*Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman, ısının kaçmasını önlemek için perdelerinizi kapatın. Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler.

*Kış aylarında pencereye güneş ışınları değdiği zaman perdeleri açın, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur.

* Kışın radyatörün üzerine mermer ve çamaşır gibi herhangi bir malzeme koymayın. Üzerinde çamaşır kurutmayın.

* Radyatörlerinizin arkasına yansıtıcı koyun. Alüminyum kaplı yalıtım levhası ile bunu sağlamanız mümkündür.

* Güneşli havalarda pencerelerinizi temizleyin, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur.

* Apartman giriş kapılarını kapalı tutun. Kombi kullanımı

* Kombinizi geceleri tamamen kapatmayı tercih etmeyin. Bunun yerine kısık ayara almanız daha uygun olacaktır. Kısık ayarda sistem sürekli sıcak kalacağından cihazın yanma aralığı uzayacaktır.

*Dış cephe korunması yeterli olmalıdır. Alt katın boş olmaması gerekir. En üst kattaysanız çatıda izolasyon olmalıdır.

*Bütün bunlara rağmen kombiniz hala fazla gaz tüketiyorsa ve ısınamıyorsanız mutlaka teknik destek isteyin.

ELEKTRİKLİ ALETLERİ DOĞRU KULLANIN

Uzmanlara göre evde tasarruflu olmanın bir yolu da elektrikli ev aletlerini doğru kullanmaktan geçiyor. Buzdolabından bulaşık makinesine, ütüden saç kurutma makinesine kadar pek çok elektrikli ev aleti yanlış kullanıldığında harcadığı enerjiyle elektrik faturalarının kabusa dönüşmesine neden oluyor. Bu kabusu yaşamak istemiyorsanız işte size birkaç öneri:

* İlk kural: Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman fişe takılı bırakmayın.

*En çok elektriği fırın, ütü, saç kurutma makinesi gibi ısı üreten aletler tüketir. Bu nedenle bu tür aletlerin bakımlarının düzenli yapılmasına dikkat edin.

* Ekmek kızartmak istediğiniz zaman fırını tercih etmeyin. Bu iş için ekmek kızartma makinesinin en uygun alet olduğunu unutmayın. Fırın bu iş için diğerine göre üç kat daha fazla elektrik harcar.

* Yeni bir fırın satın alacaksanız ihtiyacınızı karşılayacak büyüklükte olmasına dikkat edin. Ne kadar büyük olursa o kadar çok elektrik harcayacağından gereksiz büyüklükte fırın almayın.

* Pişirdiğiniz yemek sıcakken asla buzdolabına koymayın. Buzdolabı, sıcak yemeği soğutmak için daha çok enerji harcar. ¦ Buzdolabını fırının yakınına koymayın.

* Çamaşır makinesinde en çok elektrik ısınma işleminde tüketilir. Bu nedenle çamaşırlarınızı sıcak su yerine ılık suyla yıkamayı tercih edin. Uzmanlara göre 30-40 derece su sıcaklığı çamaşırın yıkanması için yeterli.

*Evinizin aydınlatılmasında kompakt floresan lambaları tercih edin. Normal lambalar floresanlardan 5 kat daha fazla enerji tüketir. Üstelik floresanların ömrü 10 bin saati bulur, normal lambalarda ise bu süre 900 saattir.

SAKLAMA ÖNERİLERİ

Evde tasarruflu olmanın ilk aşaması hiç kuşkusuz mutfakta başlıyor. Satın aldığımız gıdaların daha uzun süre dayanması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte uzmanlardan hangi gıdayı nasıl saklamamız gerektiği konusunda bazı öneriler:

* Patatesler serin, kuru ve havalanan bir yerde saklanmalı. Üzerinde filizler oluşan patates kesinlikle tüketilmemelidir.

*Soğanlar ışık almayan, nemsiz ve havalanan bir yerde 4 haftaya kadar saklanabilir.

*Sarmısak serin, nemsiz bir yerde 4-6 hafta saklanabilir. Diğer besinlerden uzak tutun.

*Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin. Ağzı iyice kapalı olarak maksimum iki sene saklayabilirsiniz.

* Kesik bir limonu kurumadan saklamak istiyorsanız küçük bir tabağa toz şeker serpin. Limonu kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde tabağa koyun.

*Bisküvi ve kurabiyelerin taze kalması için teneke bir kutuya koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın.

*Kaşar peynirini küflenmeden saklamak için önce kağıt mutfak havlusuna sarın sonra poşete koyun.

*Şekeri, ağzı iyice kapalı bir kavanozda saklayın.

* Keklerinizi sakladığınız kabın içine yarım elma koyarsanız daha uzun süre taze kalmasını sağlarsınız.

*Baharatlar, asla nem ve sıcağa maruz kalacak yerlerde saklanmamalı.

*Çay, ağzı iyice kapanabilen bir kavanozda serin ve karanlık bir yerde saklanmalı.

* Ekmek kutusuna bir parça kereviz ya da bir parça kesme şeker koyarsanız ekmeğiniz daha uzun süre taze kalır.

* Ekmeğinizi streç filmle sararak buzdolabı ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

* Yumurta, kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtayı, kabuğun içine koku geçebileceğinden kartondan çıkarmadan muhafaza etmelisiniz.

* Konserve kutularını asla çok soğuk ya da çok sıcak yerlerde saklamayın. Kapalı konservenin donması veya ısınması tadını olumsuz etkiler. İdeali oda sıcaklığında kuru bir ortamda saklamaktır.

* Yeşil sebzeleri asla naylon torbanın içinde buzdolabına koymayın. Aksi halde birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir. Bunun yerine önce kağıt havluya sarıp sonra naylon torbanın içine yerleştirip buzdolabına koyun. Vakumlu saklama kapları da hava akımını durdurduğu için yiyeceklerin taze kalma süresini uzatır.

Ayşegül SARSAR

7

Haberin Devamı