Ekonomi Taşeron telaşı

Taşeron telaşı

Paylaş
Taşeron telaşı

Kamu kurumlarında çalışan 720 bin taşeron işçisi, kadro çalışmalarıyla heyecanlandı. Düzenlemenin nasıl çıkacağı merak konusu. Ancak, özel güvenlik, temizlik, bahçe düzenleme gibi yardımcı işlerde çalışan işçiler telaşa kapıldı. Neden mi? Anlatalım...

Bilal Emin TURAN

Hastaneler, Karayolları, bakanlıklar, devlet hastaneleri ve belediyeler başta olmak üzere kamuda 720 bin civarında taşeron işçi çalışıyor. Yıllardır kadro bekleyen bu işçilerin hayali çok yakında gerçek olacak. Kadro düzenlemesi şimdiye kadar yasalaşacaktı. Ancak, işçilerin farkı kurumlarda farklı sözleşmelere tabi olması sürecin uzamasına neden oldu.

BU YIL KESİN GİBİ


Düzenlemenin teknik detayları tam belli oldu derken 15 Temmuz darbe girişimi, terör ve Suriye'deki gelişmeler gündeme oturdu. Ertelenen taşeron düzenlemesinin bu yıl yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın son açıklaması da bu yönde. Ancak, Kuzey Irak'taki referandum gerilimi gibi kritik konular nedeniyle düzenleme uzayabilir.

ASIL-YARDIMCI İŞ


Haziran 2016'da ortaya çıkan çalışmanın teknik detaylarına ve siyasilerden gelen açıklamalara göre; taşeron işçiler 'asıl işi', 'yardımcı işi' yapanlar şeklinde ayrılacaktı. Birçok kamu hastanesinde MR çeken, tıbbi sekreter, belediyelerde itfaiye eri, zabıta, otobüs şoförü olan taşeron işçiler asıl işi yaptığından kadroya alınacaktı.

KAÇ KİŞİ ALINACAK?


Kamuda asıl işi yapan taşeron sayısının 150-200 bin civarında olduğu hesaplanıyor. Düzenlemeyle asıl endişelenen temizlik, özel güvenlik gibi hizmet kollarında çalışan kişiler. Bu noktada işçiler arasında huzursuzluk yaşanabileceği ifade ediliyor. Hatta, "Madem devlette bu işçilere ihtiyaç var, neden devletin çalışanı olmasınlar" deniyor.

İŞÇİ KESİMİNİN İTİRAZLARI...


Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan da kadro konusunda şöyle dedi: "Yeni çözümün bütün taşeron işçileri kamuda istihdam edecek bir model olmasını istiyoruz. 'Özel Sözleşmeli Personel Statüsü' benzeri çözümlere karşıyız. Çalışma Bakanının çok dikkatli bir çalışma yaptığını biliyorum. Bu çalışmalara biz de katkı vermeye her zaman hazırız."

ÖNCEKİ ÇALIŞMADA NELER VARDI?


* Kamuda istihdam edilen taşeron 'özel sözleşmeli personel' statüsüne alınacaktı.
* Kadroya alımda 12 ay tam zamanlı çalışmış olma şartı bulunuyordu.
* 65 yaşını aşmamış ve emekli olmamış olmak da aranan şartlar arasındaydı.
* Kadroya geçişte sınav şartı getirilecekti.
* Kadroya alımda suç işlememe gibi devlet memuru olmanın şartları aranacaktı.
* Taşeron işçilerle üçer yıllık sözleşmeler yapılacaktı.
* Üç yılın sonunda sözleşme yenilenecekti.
* Sözleşme yenilenirken performans ve farklı kriterlere bakılacaktı.
* Kişi hangi kadroya alındıysa o alanda çalışabilecekti.
* Belediyelerdeki taşeronlar, diğer belediye işçileri gibi olacaktı.
* Yasa çıktıktan sonra 6 ay içinde kadroya geçiş sağlanacaktı.


Haberin Devamı