Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Taşlar kırılarak tedavi edilir
HABERİ PAYLAŞ

Taşlar kırılarak tedavi edilir

Haberin Devamı

Böbrekte taş her 8 kişiden birinden görülüyor. Farklı belirtiler gösteren taşlar tedavi edilmezse kişiye büyük zararlar veriyor. Ameliyattan önce ses dalgaları ile taşların kırılmasına çalışılıyor. Bu yöntemle hastaların yüzde 95’i sağlığına kavuşuyor.

SORU: Böbrek taşları kırılır mı?

38 yaşındayım, gece yarısı aniden belimde şiddetli ağrı, kusma ve kanlı idrar şikayetiyle doktora gittim. Böbrek taşı teşhisi koydular. Ameliyattan korkuyorum. Böbrek taşları kırılabilir mi?

CEVAP

Günümüzde ortalama her 8 kişiden biri hayatında bir kez böbrek taşı hastalığına yakalanabilir. Taş hastalığı sık görülür. Vücuttaki bazı minerallerin böbrek içinde birleşmesinden ve üst üste yığılmasından oluşur. Oluşan taşların büyüklükleri geçen zamana bağlı olmak üzere kum şeklinden ceviz büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir.

Böbrek taşları bazen belirti vermez. Çoğu zaman da her hastada farklı şidette karın, sırt ve bel ağrıları, kimi hasta da kanlı idrar, bulantı, kusma şeklinde etkisini gösterir. Taşlar, tıkanma ve böbrek şişmesi, iltihaplanma, kan zehirlenmesi, böbrek küçülmesi, yüksek tansiyon, hatta ölüme kadar giden zararlar verebilir. Taşlar düşmedik ve ortadan kaldırılmadıkça rahatsızlık geçmez. ESWL vücut dışından ses dalgaları ile böbrek ve idrar yolları taşlarını kırma yöntemidir.

Seans sayısı değişir

Bu tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve birçok böbrek taşlarında ameliyattan önce tercih edilen bir uygulamadır. Şok dalgaları vücuda zarar vermez, ancak taşa çarpınca taş üzerinde basınç yaratarak taşın kırılmasını sağlar. Böbrek veya idrar yollarında taşları olan hastaların yüzde 95’i bu yöntemle ameliyata gerek kalmadan tedavi olup taş sorunundan kurtulmaktadır. Taş kırma tedavisi seanslar halinde uygulanır. Bir esas hastanın durumuna göre 30 ila 60 dakika sürebilir.

Seans sayısı; taşın yeri, sayısı, büyüklüğü böbreğin durumu gibi faktörlere bağlıdır. Tedavisi ağrısızdır. Ağrı olursa ağrı kesici verilir. Tedavide hareket etmeden durulması gerekir. Taş parçalandıktan sonra toz, kum ya da küçük parçacıklar halinde akıp giderler. Dökülme ağrısızdır, bulantı ve kusmada olabilir. Bu kumların dökülme belirtisidir.

SORU: Neden sertleşmiyor?

45 yaşındayım. 2 yıldır diyabetim. Şeker hastalığı nasıl sertleşme bozukluğuna yol açıyor?

CEVAP

Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. Her 3 hastadan birinde ise kalıcı sertleşme bozukluğu görülüyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha da artırıyor. Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor.

Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde sertleşme bozukluğunun şeker hastalığı için bir belirti olduğu düşünülüyor. Bu nedenle ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye edililiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder