Derya Özel Tatilde sıkılan çocuklara ne yapmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Tatilde sıkılan çocuklara ne yapmalı?

Haberin Devamı

Temmuz itibariyle kendimizi yazlığa attık. İyi niyetli ben, zannettim ki yazlığa vardığımızda kızları bahçeye atarım, kah yüzerler, kah ağaçlara tırmanırlar ve doya doya eğlenirler.

43 derece İzmir sıcağında yazlığa geleli 2 saat olmuşken kapıda suratları düşmüş iki tip “Anne biz sıkıldık” demezler mi! Nevrim döndü. Derin bir nefes aldım ki o sırada hava 43 derece, beynime oksijen bile gitmiyordu, “Hemen eşyalarınızı toplayın geri dönüyoruz” dedim. Tabii ikisi de afalladı. Oturttum ikisini de karşıma, “Bütün bir yaz, sıkıcı bir apartman dairesinde sıcaktan bunalmayı mı tercih edersiniz, yoksa açık havada eve girmemecesine dışarıda oyun oynayıp istediğiniz zaman havuza, istediğiniz zaman denize girme lüksünü mü?” diye sordum. Cevap elbette yazlıkta olup doya doya oyun oynamaktı ama bu yaz boyu başıma geleceklerin habercisiydi.

Tatilde sıkılan çocuklara ne yapmalı

Nitekim bir anlaşmaya yaptık; canı sıkılan bunu bana söylemeyecek, kendine yeni bir oyun yaratıp diğerini bu oyuna dahil edecek. Yapacak hiçbir şey yoksa da oturup sıkılanacak çünkü sıkılmak iyidir, sizi üretken olmaya teşvik eder. Annemin yıllarca söylediği “Sıkı can iyidir, tez çıkmaz” lafına çocukken her ne kadar sinir olsam da, muhteşem bilim insanları bunun doğruluğunu ispatlamışlar. Yapılan araştırmada can sıkıntısının iyi bir şey olduğunu, canı sıkılan çocuğun sürekli yeni aktivitelerle oyalanmasındansa, onu üretken olmaya teşvik etmenin daha faydalı olduğunu ortaya koymuşlar. Ben de aynen böyle açıkladım kızlara. Tüketmek yerine üretin, can sıkıntınız hafifler.

Bir Hayal, Bir Oyun

Zorlu Holding’in bu yıl ikincisini düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun Yarışması için geri sayım devam ediyor. Son başvuru tarihi 31 Temmuz olan Bir Hayal Bir Oyun Yarışması kapsamında, tiyatro ve yazın dünyasının önemli isimlerinden oluşan jüri üyelerinin yapacağı değerlendirme ile bir çocuğun hikayesi tiyatro oyununa dönüştürülerek sahnelenecek. Çocukların yeteneklerini fark etmelerini sağlayarak, onları cesaretlendirmek ve özgüvenlerini artırmak amacıyla bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Bir Hayal Bir Oyun Yarışması için başvurular 31 Temmuz’da sona eriyor. Yarışmaya, Türkiye’nin dört bir yanından 2017-2018 yılında ilköğretimin üçüncü veya dördüncü sınıflarındaki öğrenciler kendi yazdıkları özgün hikayeleriyle katılabiliyor.

Tatilde sıkılan çocuklara ne yapmalı

Dereceye giren üç eserin sahibine “Yaratıcı Yazarlık Eğitimi”

Yarışmada dereceye giren ilk 3 esere sırasıyla 10 bin TL, 5 bin TL ve 3 bin TL’lik para ödülü verilirken; jüri değerlendirmesi sırasında ilk 10’da yer alan hikâyenin sahipleri de “Yaratıcı Yazarlık Eğitimi”ne katılarak hikâye yazımı konusunda temel becerilerini geliştirecek. Çocuklar, “Yaratıcı Yazarlık Eğitimi ile bir hikâyenin unsurları, karakterlerin yaratılması, olay örgüsünün yapılandırılması ve yaratıcı yaklaşımlar ile metinlerini yazarken her şeyin hayal kurmakla başladığını öğrenecekler. İlk 10 hikâye ayrıca geçen yıl olduğu gibi bir kitapta toplanarak, Dünya Tiyatro Günü’nde izleyicilere armağan edilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder