Cumartesi Postası Tatilin tadı açık havada çıkar

Tatilin tadı açık havada çıkar

Paylaş
Tatilin tadı açık havada çıkar

Okulların kapanmasına çeyrek kaldı. Haftaya evlerde karne sevinci, tatil heyecanı yaşanacak

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Okul dönemi boyunca çocuklar her gün okula gittiler, dersleri dinlediler, ödev yaptılar, bazılarının müzik dinlemeye, tiyatroya gitmeye, hatta nefes almaya fırsatı olmadı. Bu durum çocuklarda stres yaratıyor. Bu nedenle de tatil, büyük kurtarıcı. Bayındır İçerenköy Hastanesi’nden Uzman Psikolog Nilüfer Erkin, yaz tatili için ailelere önerilerde bulundu:

İp atlasın, top oynasın, bilgisayardan kurtulsun

Çocuğun karnesi beklediğiniz gibi olmayabilir, en iyisi bu durumu tatile taşımamak, bu konuda baskı yapmamak. Tatil boyunca çocuğun gününü planlarken ödev ve tekrar yapmanın yanı sıra eğlenme ve dinlenme aktivitelerini de planlamak anne-babanın sorumluluğudur. Anne-babası çalışan çocuklar tatil günlerini bir aile yakını veya bir bakıcı ile geçiriyor olsa da çocuğun günü iyi planlanmalı. Şehir çocukları, dört duvar arasında televizyon ve bilgisayar bağımlısı olarak yetişiyor. Çocukların ev dışında yaşıtlarıyla beraber top oynamak, ip atlamak, bisiklete binmek, kay kay yapmak, paten kaymak gibi hareketli oyunlar oynamasını sağlamak gerek. Bu aktiviteler, onların fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından son derece önemli, sosyalleşmelerini sağlamak için de iyi bir fırsat.

Haberin Devamı

Sorumluluk kazanabilir

Çocuğun arkadaşlarını eve davet etmek, çocuğun evdeki yetişkinlerle birlikte yemek yapması, kelime oyunu veya yap-boz oynaması, bulmaca çözmesi iyi seçenekler olabilir. Özellikle evde bulunan materyaller ile yapılabilen ve yaratıcılığı destekleyen bazı etkinliklerin anlatıldığı kitaplardan edinmek ve birlikte bunları uygulamak, çocuğun çok hoşuna gidecektir. Ayrıca tatil, çocuğa sorumluluk kazandırmak ve sorun yaratan bazı davranışları değiştirmek için de uygun zaman. Okul stresi olmadığından ve daha fazla eğlenebildiğinden, çocuğun kendisinden beklenenleri yapabilmek için enerjisi ve isteği daha fazla olacaktır.

(11.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)