Sağlık Tatlı krizine karşı Türk kahvesi

Tatlı krizine karşı Türk kahvesi

Paylaş
Tatlı krizine karşı Türk kahvesi

Posta yazarı Mesut Yar, 8 ayda nasıl 40 kilo verdiğini anlatıyor...

Ara öğünlerde içmek koşuluyla günde en az 2 fincan orta şekerli Türk kahvesi tükettim. Oradan aldığım şeker, vücudumun bana ‘şeker de şeker’ diye tutturmasını frenledi. Ayrıca yarattığı tokluk hissiyle aklımın yemeğe kaydığı her anı sonsuza kadar erteledim.

Kemeri gevşeteceğiniz an gelecek Öyle bir an var, emin olabilirsiniz. Sizin için en iyi diyetin ne olduğuna bir süre sonra vücudunuz otomatik olarak karar veriyor. Canınızın deli gibi çikolata çektiği bir anı düşünün. Bu anlardan günde 500 kez yaşama olasılığı yok. İlk anda iradenizi ödüllendirecek bir parça çikolatayı yutup, başkasını istemeyeceksin telkinini yapacaksınız kendinize. Daha da isteyen arsız bir iradeyle karşı karşıyaysanız işte o zaman harika bir yardımcı daha öneriyorum: Orta şekerli Türk kahvesi...
İlk elden ‘Kahve bende çarpıntı yapıyor’ diyenleriniz olacaktır. Makul oranda tüketirseniz yapmaz, üstelik çarpıntı kalbin hiç çarpmamasından daha iyidir diye korkunç bir espri yapmama neden olmayın... ‘İyi de ben kahve içmekten hiç haz almıyorum’ diyenleriniz için de ‘Haz aldığınız şeylerin sizi diyete başlamadan önceki halinize nasıl getirdiğini bir düşünün’ şeklinde bir yanıtım olabilir. Bunları bir kenara koyalım...

Tokluk hissi sağlıyor
Türk Kahvesi, pişirme şekli açısından dünyanın en az zararlı kahve türlerinden biridir. Kahvenin tüm detayları ve yağları telvede kaldığından üzerindeki su süzme ve en az filtre kahve kadar zararsızdır. Üstelik filtre kahve dahil diğer tüm kahve içecekleriyle karşılaştırdığınızda tokluk hissini tetikleyen bir yanı da vardır. Sizi şişkin hissettirir. Hele ki sabahları kahvaltıdan önce içilecek bir kahve güne zinde başlama katsayınızı da artırır. Ben kişisel deneyimimde ara öğünlerde içmek koşuluyla günde en az 2 fincan Türk kahvesi tükettim. Oradan aldığım şeker, vücudumun bana ‘şeker, şeker de şeker’ diye tutturmasını frenledi. Ayrıca bahsettiğim tokluk hissiyle aklımın yemeğe kaydığı her anı sonsuza kadar erteledim. Ama siz siz olun öğünlerinizin yerine kahve koymaya kalkışmayın.

Sakın öğün atlamayın
İdeal bir rejimde ön koşul en az 3 öğün üstüne yeme alışkanlığı geliştirmektir. Her gün aynı saatlerde tüketilecek öğünler beyni ve bünyeyi belli bir disipline de sokar. 3’ten fazla öğünü az miktarlarla öneren diyetlerin çoğu metabolizmayı hızlı tutmak üzerine kuruludur ve haklıdır. Ama fazla öğün, eğer frene basılmazsa fazladan kalori alımı da demektir. Tıpkı az öğünün vücudun bütün kimyasını bir anda bozma gerçeğinin gün gibi ortada olması gibi. Bir öğün atlanarak gündüz alacağımı akşam yemeğinden alırım düşüncesi, çok da sağlıklı değildir. Vücudu yoksun bırakmakla iradeyi terbiye etmek arasında ciddi bir fark vardır ve bunun zararlarını orta-kısa vadede mutlaka hissedersiniz. Öğünlerde alınacak kalori ya da yemek miktarını sabahtan geceye doğru kademeli olarak azaltmak da gözden kaçırılmayacak yöntemlerden biridir. Bünyenin otomatiğe bağladığı uyku saatlerine yoğun bir mide yüküyle girerseniz hem uykunuzdan hem de metabolizmanızın dinginliğinden olabilirsiniz.


ÖRNEK MÖNÜ
KAHVALTI:
1 adet haşlanmış yumurta,
1 adet simit,
1 kaşık bal,
1 bardak yağsız süt.

ARA:
Büyük fincanda orta şekerli Türk Kahvesi.

ÖĞLE YEMEĞİ:
1 tabak az yoğurtlu yağsız etli pazı dolma,
Hafif nar ekşili ve 3 adet Samandağ biberli mevsim salata,
1 dilim kızarmış kepekli ekmek.

ARA:
1 avuç taze fındık içi.

AKŞAM:

1 kase kremasız domates çorbası,
Bol yeşillikli ve 2 Samandağ biberli yağsız salata,
2 küçük ızgara hellim peyniri,
1 tabak karnabahar yemeği.

ARA:
Hafif karabiber ve kekik eklenmiş 1 bardak yağsız ayran.

ZAYIFLATAN TARİFLER
BİBER DOLMA

MALZEMELER:

Dolmalık biber,
200 gram yağsız kıyma,
2 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı Antakya biber salçası,
2 kaşık kahverengi pirinç,
Maydanoz,
Pul biber, karabiber

HAZIRLANIŞI: Biberleri temizleyin. Diğer tüm malzemeleri çiğ olarak kaba koyun. Malzemelerin üzerine tavada kavrulan biber salçasını dökün ve karıştırın. İsterseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz. Biberleri doldurduktan sonra ağız kısımlarını domatesle kapatın. Biberlerin yarısına kadar su koyun, kısık ateşte pişirin.

KARNIBAHAR

MALZEMELER:

2 büyük çiçek karnabahar,
1 soğan,
Yarım yemek kaşığı Antakya biber salçası,
Pul biber, karabiber, göz kararı kaynar su.

HAZIRLANIŞI: Minik minik doğranan soğanı biraz suyla haşlayın. Suyu süzdükten sonra Antakya kırmızı biber salçasının üzerine ekleyerek kavurun. Daha sonra karnıbaharları ekleyin. Üzerine su, pul biber, karabiber ekleyerek pişmeye bırakın. Soğuduktan sonra maydanoz ile servis edin.

YARIN: Verdiğiniz kiloları geri almamanın yolları

**

BU YAZI DİZİSİNİN ARŞİVİ:

>> İLK BÖLÜM

>> İKİNCİ BÖLÜM

>> ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

2

Haberin Devamı