Cumartesi Postası Tatlı şarapla tatlı keyfi

Tatlı şarapla tatlı keyfi

Paylaş
Tatlı şarapla tatlı keyfi

Tatlı şarapla tatlı keyfi

Bayılıyorum halkımızın adaptasyon hızına. Yeter ki hayata renk katacak yeni bir heyecan olsun. Gönüllü cengaverler mutlaka çıkıyor nasıl olsa! Geriye kalanlar için tek görev akımı takip etmek. Önce çok fazla benimsemesek de, sevmemiz gerektiğinin bilinci ile adaptasyon düğmesini biraz sağa çevirip o her neyse sanki yüzyıllardır biliyormuşuz gibi bu oyunu oynamaya bayılıyoruz.

7’den 77’ye facebook’a adapte olduk, sonra 3G ile hayata görüntülü bağlandık, satay tabaklarına müptela olduk derken bir de baktık yazın pespembe roze şaraplar sofraları renklendirmiş, lıkır, lıkır gidiyor. Sıkı durun, çok yakında hayatımızda adapte olmamız gereken yeni bir akım var. Sıra bir süreliğine ‘tatlı şarap’ ve yanında eşlik eden tatlı dünyasında!

Asil küf ile gelen lezzet...

Botrytis Cinerea asil küf zatıallerinin ismi. Ben kısaca Botry demeyi tercih ediyorum kendisine. Botry, üzümlerin üzerinde doğal olarak oluşan gerçek bir küf. Fakat onun sayesinde dünyanın en iyi tatlı şarapları yapılıyor. Botry, soğuk ve sisli sabahları, bol güneşli akşamüstlerini çok sever. Hasat zamanı ertelenen beyaz şaraplık üzümlerin bazıları bu küfe sahip olarak büzüşür, içindeki suyu yitirerek daha konsantre bir hal almaya başlar. Hal böyle olunca şeker seviyesi de tavan yapar ve zengin aromaları içine büzüştüren bu üzümlerle muhteşem tatlı şaraplar yapılır.

Aynı zamanda geç hasat demek yağmura maruz kalma riski demektir. Yağmurdan dolayı sağlıklı asil küflüler az olabildiği gibi, az miktarda üretilen bu şaraplara talep fazla gelmektedir. Dünyada tatlı şarap yapmanın bir diğer yöntemi de yine geç hasat edilen üzümlerin güneş altında kurutulması sayesinde yapılır. Kurutulan üzümler aromalarını içlerinde barındırabilirler. Doğru tatlı ile eşleştiğinde olağanüstü sonuç...

Tatlı şarap şişeleri, bizdeki Doluca Safir’den de hatırlayacağınız gibi, 375 ml’lik şişelerde barınırlar. Çünkü tatları çok zengin, kıvamları yoğun olduğu için likör miktarında sunulması yeterlidir. Tatlı şaraplar, bal, şeftali, badem, fındık gibi tatları çağrıştırırlar. Bir de Kavaklıdere’nin ‘tatlısert’ şarabı gibi kırmızı muadilleri vardır ki onlara ‘Genç Portlar’ adını da Tatlı şarapla tatlı keyfi verebiliriz. Daha çok olgun dağ meyveleri, kırmızı meyvelerden yapılan reçeller bu şarabın aroma zenginliğini oluşturur.

Karamelizelikten bahsedeceğimiz tatlılar beyaz tatlı şarabın pek sevdiği eşleşmedir. Karamelize edilmiş meyveler bunların başında gelir. Elma, olgun armut, ayva kesinlikle bayrağı başta taşırlar. Yine meyveli tartlar, taze veya kuru incirli tatlılar, çiçek kokularına sahip bir tatlı şarapla inanılmaz uyum sağlar. Tatlı şarap her ne kadar yoğun aromalara sahip olsa da bazı tatlılar vardır ki kendisini sollar geçer.

Örneğin özellikle çikolata soslu tatlılar veya dondurma beyaz tatlı şarabın heybetini cüce gösterebilir. Elbette söz konusu çikolata oldu mu çözümsüz kaldığımız söylenmez. Çünkü ‘genç portlar’ bu noktada imdada yetişiyor. Şayet ülkemizde zor bulunan ve fiyat olarak bir hayli pahalı olan Port şaraplarına göz dikecek olursak kendisi ile hem tatlı yapıp, hem de tatlıyı eşleştirebileceğimizi hatırlamakta fayda var. Port, çok koyu renkli ve yoğun gövdelidir.

Sahip olduğu tanenli yapı sayesinde daha da uzun seneler yıllanmaya elverişlidir. Çikolatalı sufleye bile boyun eğmeyecek yapıdaki Portekiz güzeli bu özel şarabı yine likör miktarlarında servis edebiliriz. Baklava tipi geleneksel Türk tatlılarının yoğun şerbeti tatlı şarapları biraz zorlayabilir ama ayva tatlısı, armut tatlısı, krem karamel ve hatta kabak tatlısı ile beyaz tatlı şaraplar çok iyi uyum sağlayabilir.

Tatlı şarap soslu ayva tatlısı

Malzemeler: * 1/2 kg olmuş armut * 240 ml kırmızı tatlı şarap *120 gr şeker * 1 yıldız anason * 1 tarçın çubuğu * 1 tatlı kaşığı vanilya esansı *1 dal taze biberiye * 1 limon suyu * 1 portakal kabuğu rendesi *80 gr vişne püresi * Krem şanti, süsleme için * Taze nane- süsleme için

Yapılışı: Armutları kabuğundan ayırarak kenara ayıralım. Armutlar, vişne püresi hariç diğer tüm malzemeleri bir kapta kaynatalım. Ateşi azaltarak armutları karışımın içine katalım. Daha sonra armutların üzerine gelecek kadar soğuk su ilave edelim ve 15-20 dakika daha pişirelim. Sosumuz kalınlaştığında armutları çıkartalım ve soğumaya bırakalım. Vişne püresini kırmızı armutları içinden aldığımız kırmızı şarap sosumuza ekleyelim ve iyice pişinceye kadar orta ateşte tutalım. Bir kasenin içine önce armutu, ardından sosumuzu yerleştirip, krem şanti ve taze nane yaprağı ile süsleyerek afiyetle yiyelim. Yanında bir kadeh de kırmızı tatlı şarap ile ne kadar mükemmel olduğunu göreceksiniz.

Zeyno Gürses-Posta

zeyno@iyiyemek.com

3

Haberin Devamı