Ekrem Sarısu Tavandan prim ödeme emekli aylığını artırır
HABERİ PAYLAŞ

Tavandan prim ödeme emekli aylığını artırır

Haberin Devamı

Soru: 1968 doğumluyum. 6 Temmuz 1986’da SSK’lı oldum. 2002 ile 2007 yılları arasında Bağ-Kur’a geçtim. 2007’de tekrar SSK’ya giriş yaptım. 4500 gün SSK’ya, 1800 gün Bağ-Kur’a prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?
Bağ-Kur primlerimi SSK’ya devredebilir miyim? Şu anda sigortam asgari ücretten yatıyor. Son yıllarımı yüksek primden ödesem emeklilik maaşımda herhangi bir değişiklik olur mu? Mustafa ÇENDEOĞLU

Cevap:
Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. 2007’den sonra başladığınız sigortalı çalışmanızla 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz halinde SSK’da 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 2007’den sonra başladığınız prim ödemenizi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de 2017’de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
SSK ve Bağ-Kur prim ödemelerinizi birleştirerek emekli olacaksınız. 49 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar tavandan prim ödemeniz halinde emekli aylığınıza olumlu yansır. Tavandan ödemediğiniz sürece, aylık bağlanacak ortalama aylık kazancınızı yükseltemeyeceğinden, prime esas kazancın alt sınırından (asgari kazanç üstünden) prim ödemeye devam edin.

Askerliğiniz sigorta başlangıcınızdan önceyse borçlanın
Soru: 1 Temmuz 1964 doğumluyum. 2 Mayıs 1986’da SSK’lı oldum. 5700 gün prim ödedim. 18 ay olan askerlik süremi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? İlyas KURT

Cevap:
Askerliğinizi sigorta başlangıcından önce yapmışsanız, askerlik sürenizin bir yılını (360 günü) borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz bir yıl geri gider ve 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ile 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2012’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi başlangıç tarihinizden sonra yapmışsanız, borçlanmanıza gerek yok. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2013’te emekli olabilirsiniz.

Primi 5525 güne ve yaşı 52’ye tamamlamalısınız
Soru: 1990’da sigortalı oldum. Kaç yaşında emekli olabilirim? Ersel CAN

Cevap:
25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 5525 gün prim ödemiş olmak şartıyla 2015’te 25 yıllık sigorta süresini dolduracağınız tarihte, 52 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Asgari geçim indiriminden yararlanmak için anne, çocuğun velayetini de almalı
Soru: Firmamızda çalışan eşinden boşanmış ve iki çocuğunun velayeti kocasında kalmış ancak, çocukları kendisi ile yaşayan ve kocası işsiz olan kadın, çocukları için asgari geçim indiriminden yararlanabilir mi? Yunus AÇIKGÖZ

Cevap:
Gelir Vergisi Kanunu’nun asgari geçim indirimine ilişkin olup 1 Ocak 2008’den itibaren yürürlükte olan 32’nci maddesindeki ‘...İndirim uygulamasında çocuk tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile anne veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, eş tabiri ise aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder...’ şeklinde yer alan düzenlemeye göre, çocuk nedeniyle asgari geçim indiriminden yararlanabilmek için, çocuğun mükellefle birlikte oturması veya mükellef tarafından bakılması gerekiyor.
Buna göre, boşanma durumunda çocuğun nafakasını sağlayan eş, asgari geçim indiriminden yararlanır. Örneğin, boşanmış eşlerden çocuğunun velayetinin anneye verilmesi halinde, çocuk annesiyle kalacağından ve nafakası anne tarafından sağlanacağından, anne çocuk nedeniyle de asgari geçim indiriminden yararlanır.
Boşanmış eşlerden biri çocuk için nafaka ödemeye mahkûm edilmişse, bu durumda çocuk nafaka ödeyen eşle birlikte kalmasa da nafaka ödeyen eş, çocuk nedeniyle asgari geçim indiriminden yararlanır. Örneğin, boşanan eşlerden çocuğun velayetinin anneye verildiği ve babanın çocuk için nafaka ödemeye mahkûm edildiğini varsayarsak, bu durumda çocuk anneyle birlikte kalmasına rağmen, asgari geçim indiriminden anne değil, nafaka ödeyen baba yararlanır.
Sorunuzdaki kişinin durumu özellik arz ediyor. Mahkeme velayeti babaya vermişse, yani çocuk babasında kalıyor ve bakımı babası tarafından sağlanacaksa, dolayısıyla asgari geçim indiriminden de babanın yararlanması gerekir. Ancak, çocuk annesinde kalıyor. Bu durum her şeyden önce mahkeme kararına aykırı.
Baba istediği zaman anneden çocuğu alır. Sorunuzda belirttiğiniz gibi, baba işsizse ve maddi durumu çocuğun bakımını sağlamaya müsait değilse, annenin öncelikle bir dava açarak çocuğun velayetini üstüne alması gerekir. Çocuğun velayetini aldığı zaman, çocuk nedeniyle asgari geçim indiriminden yararlanır. Aksi takdirde, velayeti babadayken asgari geçim indiriminden yararlanması sıkıntı yaratabilir.

27 Aralık 2010’da emekli olabilirsiniz
Soru: 10 Ağustos 1962 doğumluyum. 27 Aralık 1985’te SSK’lı oldum. 6223 gün prim ödedim. Borçlanma yapmadan, ne zaman emekli olabilirim? Turgut CANDAR

Cevap:
25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta süresini dolduracağınız 27 Aralık 2010’da emekli olabilirsiniz.

25 yıl prim ve 48 yaşa tabisiniz
Soru: 5 Ağustos 1962 doğumluyum. 18 ay (540 gün) askerlik yaptım. Askerlik dönüşünde esnaflığa başladım. 1 Ekim 1985’te Bağ-Kur’lu oldum. 24 yıl, 6 ay prim yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim? Fevzi SARIBAŞ/Mersin

Cevap:
25 tam yıl (9000 gün) prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 25 yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınız 5 Ağustos 2010’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder