Ekonomi 'Tavuk ayağı' ile Çin'i fethetti!

'Tavuk ayağı' ile Çin'i fethetti!

Paylaş
'Tavuk ayağı' ile Çin'i fethetti!

Adanalı işadamı Alican Yamanyılmaz, Suriye'de kurduğu tesislerde işlediği tavuk ayağını Çin'e, Türk markasıyla ihraç ediyor.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Sasu Su ve Tarım Ürünleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz, Türk mutfağında yeri olmayan tavuk ayağının Türkiye için önemli bir döviz kaynağı haline geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tavuk ayağından yılda 40 milyon dolar döviz girdisi sağladığına dikkati çeken Yamanyılaz, "Türk mutfağında çöpe atılan tavuk ayağı, Çin sofralarının baş köşesinde yer alıyor. Bu nedenle, 1999’dan beri ihracat amaçlı faaliyet gösteren SASU Tarım bünyesinde, 2004 yılında Suriye’de tavuk ayağı işleme tesisi kurmaya karar verdik. Bu yatırım sayesinde krizleri kolayca atlattığımız gibi karlılığı da yakaladık" dedi.

Yamanyılmaz, Suriye’de 1 milyon 100 bin dolarlık yatırım bedeliyle kurdukları tesislerde işledikleri tavuk ayağını Çin’e Türk markasıyla ihraç ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sasu markası Çin’li ithalatçılar tarafından artık biliniyor. Bu ülkede Türkiye’den gönderilen ürünlere büyük ilgi var. Bu sayede kurduğumuz tesis 5 yılda yatırım maliyetini çıkardığı gibi yıllık ihracatımız da 3 bin tonu geçti. Aynı fabrikada işkembe de işliyoruz. Temizleyip, pişirerek paketlediğimiz işkembeyi de dahil edersek sadece Suriye’den ihracatımız 3 milyon dolara yaklaştı. Firma olarak yıllık toplam ihracatımız ise 10 milyon dolar civarında."

Haberin Devamı

Suriye’de kurdukları fabrikada işledikleri tavuk ayağını Suriye’deki kesimhanelerden temin ettiklerini ancak, ürünlerinin Türk markasını taşıdığını anlatan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

"Tonunu 480 ile 520 dolar arasında aldığımız tavuk ayağını temizliyor, haşlıyor, üzerindeki derisini soyuyor, donduruyor ve ambalajlıyoruz. Tavuk ayağının tonunu ortalama 900 dolardan ihraç ediyoruz. Çin halkı, bir kilo tavuk ayağını 1,5 liraya temin edebiliyor. En fazla talep Çin’den gelmekle birlikte Gana ve Liberya’ya da ihracatımız oluyor."

-ÇİNLİ KADINLAR-

Yamanyılmaz, Türk sofralarındaki ekmeğin yerini Çin sofralarında tavuk ayağının aldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Çinlilerin ana besin kaynaklarından birini tavuk ayağı oluşturuyor. Üç öğünde tavuk ayağı yenen Çin’deki bu tüketimde kadınların etkisi de büyük. Çinli kadınların güzellik iksiri olarak gördüğü tavuk ayağı protein yönünden oldukça zengin. Bu ülkede tavuk ayağı ya haşlanıp çorba yapılıyor ya da kızartılıp havuç gibi tüketiliyor. Tavuk ayağının özellikle avuç içi kısmındaki etin protein değerinin çok yüksek olduğu söyleniyor."

Haberin Devamı

Yamanyılmaz, salyangozdan kurbağa bacağına, ahtapottan dondurulmuş balığa kadar birçok ihraç ürünüyle Avrupa’dan Ortadoğu’ya ve Afrika’ya kadar birçok ülkeye ihracat yaptıklarını ancak, ileriye dönük en büyük hedeflerinin Çin pazarında büyümek olduğunu belirterek, "Yatırımlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Çünkü, Çin, 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük pazarı durumunda" diye konuştu.

Dilek Akın / AA