Tayland'da yabancı lezzetler arasında...

Pazar, 15 Kasım 2009 - 12:38

Hep düşünmüşümdür, Tahiti halkından bir kadın ile İskandinav ülkesinden bir erkeğin çocukları olsa ve ikisinin genleri de dengeli bir şekilde yeni doğan bebeklerine geçse ortaya kim bilir ne kadar muhteşem bir karışım ırk çıkar... Coğrafi açıdan şanslı konumda olan kültürler de tıpkı bahsettiğim bebek gibi komşu sınırlarında bulunan toplumların kültüründen ve topraklarının vadettiği bereketten nasibini alarak lezzet dünyasına muhteşem bir boyut getirirler. Coğrafi olarak Çin ve Hindistan gibi iki büyük kültürün arasına sıkışmış olan Tayland bu oluşumun belki de en çarpıcı örneği.

Köri, kişniş, zencefil, lime, Hindistan cevizi ve adını bilmediğimiz onlarca meyve, sebze, bereketli sular, geleneksel pişirme yöntemleri Tai mutfağını anlatmaya başlamak için dudaklardan dökülen ilk sözcükler. Bangkok’taki otel odamdan Bangkok Kraliyet Spor Tesisi olan Ratcsa da Mri’nin yemyeşil parkına ve etrafındaki etkileyici mimariye bakarak iki gün boyunca bu çılgın kültürü ve henüz keşfetmediğimiz lezzetleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Burada bulunmamın sebebi ise başlı başına enteresan bir program.

 

Yasemin ve Ebru yemek meraklısı, genç iki hanım. Kendilerinin aşçılıkla ilgisiz konularda profesyonellikleri var. Ancak ikisinin de ortak yanı hobi ile başlayarak ve meraklarının kurbanı olarak kendilerini gastronomi dünyasının ortasında bulmaları. Suçları, meraklarını ve ürettiklerini ilgililerle paylaşmak üzere ‘yaseminmutfakta.blogspot.com’ ve ‘mimosacafe.blogspot.com’ isimlerinde blog kurmaları. Bazen masum başlangıçlar inanılmaz sonuçlara ulaşır ya, işte Ebru ve Yasemin’inki de benzer bir hikaye.

Kendileri ile Bangkok’ta bulunmamızın sebebi LG firmasının organizasyonu ile uzun süredir, farklı ülkelerde yapılan yemek yarışması (Cuisine of Light) finalinin elemeler sonucunda burada yapılıyor olması. Ebru ve Yasemin zorlu yollardan geçerek bireysel olarak finale kadar ulaşıp, takım halinde Türkiye’yi temsil ediyor. Yarışmaya 13 ülkeden 17 takım katılıyor. Yarışmacıların hiçbiri profesyonel değil ama kendilerini lezzete adamış kişiler. Jüride Guy Martin gibi 3 Michelin yıldızlı, dünyanın önde gelen aşçıları var.

 

Kendisi ile yaptığımız söyleşide öğrendiğim kadarı ile değerlendirme kriterleri ‘malzeme seçimi ve tutku’. Heyecanlar dorukta, birkaç saat sonra evin mutfağında başlayacak olan macera hayallerin bile zorlandığı bir platforma taşınacak. Dereceye girenlerin önemi yok, alkışlar tutkulu amatör aşçılar için kopacak!

Şimdilik Tai mutfağına geri dönelim... Sabah kahvaltısından notlar ile anlatmaya başlamak istiyorum. Meyveler hem görsel cazibeleri, hem de çeşitlilikleri ile ortamın gözdeleri. ‘Dragon fruit’, yani ejderha meyvesi aralarında en çarpıcı gözükeni. Pembeden sarıya geçen şeker gibi renkleri ve gerçekten de ejderhayı andıran şekli ortadan ikiye kesilince daha da enteresan bir hal alıyor. İç kısmı beyaz üzerine siyah kivi çekirdeklerine sahip, zaten tat olarak da kivinin daha şekersizi diyebiliriz. ‘Pomelo’ ise tatlı greyfurt tadı veriyor. ‘Cantaloupe’ kavun ailesinin mensubu fakat rengi iyice turuncu. Karpuz suyu neredeyse portakal suyuna tercih ediliyor.

 

Kahvaltı büfesinde diğer dikkatimi çekenler buharda pişmiş yiyecekler. Burada Hindistan’dan ziyade Çin etkilerini hissetmek mümkün. Çünkü ‘dim-sum’ benzeri tatlar söz konusu. Tabii işin ilginç tarafı bunların kahvaltıda da tüketiliyor olması. ‘Har Gau’ pirinç yufkası ile sarılmış, içinde ise minicik hale gelmiş karides bulunuyor. Çok ilginç gelen başka bir lezzet ‘Salapao’. Yine pirinç unu kullanılmış ama görünümü ve tadı yumurta akı ve pirinç unu ile pişirilmiş eti-puf’a benziyor. İçinde ise soya fasulyesi püresi bulunuyor. Bir miktar şeker kullanıldığı için kahvaltıda çok uygunsuz kaçmıyor. Tai pazarlarına ve sokak yemeklerine geçmeden önce genel bilgilerle bugünü noktalıyorum. Çünkü yarışmayı kaçırmak istemem!

En popüler Thai yemekleri:

* Tom Yam Kung - Acı karides çorbası

* Kaeng Khiao Wan Kai - Yeşil körili tavuk (kırmızı köri ise yer fıstığı ile kullanıldığında çerez olarak nefis sonuç veriyor)

* Phat Thai - Thai usulü pirinç noodle

* Pat Kaphrao - Tatlı fesleğen ile kızarmış et

* Yam Nua - Acılı biftek salata

* Phanaeng - Hindistan cevizi sütü ile pişmiş et.