Cumartesi Postası Taytın modası geçmiyor

Taytın modası geçmiyor

Paylaş
Taytın modası geçmiyor

Günümüz modasının gözde parçalarından taytın saltanatı 300 yıl önceye kadar uzanıyor

Ortaçağ’da erkekler tarafından bacakları ısıtmak için kullanılan tayt, Rönesans döneminde erkeklerin vazgeçemediği giysileri arasında yer aldı. Öyle ki dönemin önde gelen aristokratları altın ipliklerle ve değerli taşlarla bezenmiş taytlar yaptırarak o dönemin ‘erkek ikoncanı’ olmak için yarıştılar. Tayt aynı zamanda 1800’lerden 1940’lara kadar askeri üniforma olarak da kullanılıyordu.

Opera ve bale dünyasının vazgeçilmez giysisi olan tayt 1950’li yıllarda Hollywood yıldızlarının baş tacı olarak karşımıza çıkıyor. Böylece kadınlar erkekten bir giysiyi daha ‘çalmış’ oluyor. Dönemin ünlü kadın oyuncuları giymeye başlayınca tayt günlük hayatın ve kadın modasının bir parçası haline geldi. Dönemin güzel oyuncu ve modelleri Doris Day, Jean Seberg ve belki de ilk stil ikonu olarak tarihe geçen Edie Segdwick öncülük etti.

Taytı moda dünyasıyla 1970’li yıllarda yeniden Pierre Cardin tanıştırdı. Bu bacakları saran lycra giysi çok sevildi. 1980’lerde yeniden gündeme gelen tayt bu kez spor salonlarındaydı. Dönemin moda sporu aerobik ile tekrar hayatımıza giren tayta bu kez modacılar da gözünü dikti. 1980’lerde günlük giyimin vazgeçilmez parçası oldu. O yıllarda dökümlü tişört veya kazakların altına giyildi, kalın kemerle tamamlandı. Ama taytın egemenliği çok uzun sürmedi, moda dünyasından silindi. 1990’ların ortasında tayt yeniden gündeme geldi. Siyah uzun taytla asker botu giymek gözde oldu. Sonra ortadan kaybolan tayt birkaç senedir yine moda olarak hayatımızda ve bu kez herkes kendine uygun bir stille giymeyi tercih ediyor. Ta ki 2006 yılına kadar Donna Karan’ın koleksiyonunda tayta yer vermesine kadar. Günümüzün moda yaratan dizisi Gossip Girl, tayt modasının da yaygınlaşmasını sağladı.

Yıldızı parlayan tayt, pantolonun da tahtına oturarak moda dünyasını çalkalamaya başladı. Kate Moss, Lindsay Lohan, Sienna Miller gibi birçok moda ikonu artık “Taytsız sokağa çıkmam” diyor. Durum böyle olunca tayt, ünlü modacıların koleksiyonlarının da bir süredir baş tacı oldu. Özellikle kısa süre önce intihar ederek hayata veda eden Alexander McQueen, tasarladığı rengarenk çiçekli taytlarla bu modanın öncülüğünü yaptı. Diana Von Fürstenberg’den, Stella McCartney’e kadar birçok modacı bu yılki koleksiyonlarında jean ve deri görünümlüsünden parlağa, deliklisinden leoparlısına birçok çeşit ve desende taytı hayatımıza soktu, taytlar gardroplarımızdaki yerini aldı. Balmain, koleksiyonunda tayta önemli yer verdi.

Hangi ünlü nasıl giyiyor?

Taytı herkes giyebilir. Kiloluysanız diz boyunda bir eteğin altına, inceyseniz mini etek ve elbiselerle rahatça giyebilirsiniz.

Taytı yeniden moda yapan moda ikonu Kate Moss taytı botla giyiyor. Ünlü yıldız Keira Knightly ise beyaz gömleğin altına, uzun binici çizmelerle.

Victoria Beckham ise deri benzeri taytın üzerine kürk giymeyi, altına da yüksek topuklu ayakkabı giymeyi tercih ediyor. Nicole Richi taytı uzun beyaz tişört ve topuklu ayakkabı ile giyiyor. Gwyneth Paltrow ve Kate Holmes’un gözdesi capri taytlar.

Yılın moda taytları

Bu sezon 20 farklı model tayt çıkaran Penti’nin Tasarım Direktörü Ayşin Bicioğlu taytın pantolonun yerini aldığını söylüyor ve yılın moda taytlarını anlatıyor:

“Bacaklar hiç bu sezonki kadar öne çıkarılmamıştı. Artık modadan konuşurken, ne elbiselerden, ne ceketlerden, ne de tuniklerden bacaklarımıza geçirdiğimiz çeşit çeşit taytlar kadar konuşuyoruz. Çünkü artık tayt modelleri eskisi gibi sade değil, konuşulmaya değecek kadar detaylı ve iddialı. Eskiden tayt dediğimizde koyu renk olması, rahat olması, diz yapmaması yeterliydi. Şimdi tayt aksesuardan çıktı ve önemli bir dış giyim öğesi olan pantolonu tahtından etti. Pantolona göre daha rahat ve kullanışlı olması açısından tercih sebebi oldu. Üstelik de taytın üzerine çeşit çeşit dizüstü çoraplar ve tozluklar da giyilebiliyor.

Yazın da tayt giyeceğiz

Yazın da taytın hakimiyeti tüm hızıyla devam edecek. Boyları kısalacak, babetlerle giyilmeye başlanacak. Dantel tayt furyası yaşayacağız, tiril tiril elbiselerimizin altına düz ayakkabılarımızla her tonda dantel tayt giyeceğiz. Yazın en cüretkar taytı ise kesikli ve delikli taytlar olacak. Stiline ve bacağına güvenenler için! Kısaca tayt modası daha uzun süre bizimle olacak.”

Taytlar ve stiller

Tayt, kullanımı çok kolay bir giysi. Tek bir taytla kendinize uygun stili yaratabilirsiniz:

Mini etek

Mini etek giymekten çekinen biriyseniz; mini eteği tayt ile giyerek hem sorununuzu ortadan kaldırır, hem de trendy olabilirsiniz.

Uzun gömlek

Uzun gömlekleriniz, kemerleriniz ile giyeceğiniz taytlarla birçok tarz yaratabilirsiniz. Altına giyeceğiniz topuklu bir ayakkabı veya çizme ile tüm gözler sizin üzerinizde olabilir. Ama bu yıl taytların altına en çok babetler tercih ediliyor. Tabii yaz aylarında bu kombinasyonu düz veya açık ayakkabılar ile de deneyebilirsiniz.

Tunik

Taytın üzerine giyeceğiniz tunik mutlaka uzun olmalı. Uzun tunik ile giyilen taytlar kesinlikle çok daha çekici görünüyor.

Kısa bluz ya da dar t-shirt

Vücuduna ve stiline güvenenler, oldukça cesur olan bu kombinasyonu seçebilir. Ayrıca taytınızı dizüstü çorap ve tozluklarla da giyebilirsiniz.

Şort

Şort altına capri tayt giyerek spor bir tarz yaratabilirsiniz. Tabii altına Converse ayakkabı veya babet tercih etmelisiniz.

4

Haberin Devamı