Beden Sağlığı Taze peynirdeki tehlikeye dikkat!

Taze peynirdeki tehlikeye dikkat!

Paylaş
Taze peynirdeki tehlikeye dikkat!

Uzmanlar, özellikle taze peynirden geçebilen Brusella hastalığına karşı vatandaşları uyardı

Brusella hastalığının süt ürünlerinde görüldüğünü ifade eden Aile Hekimi Dr. Yalçın Kurak "Brusella hastalığı, hayvanlardan insanlara süt ve süt ürünleri yoluyla bulaşan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu mikroplar ölmüyor ve bu mikroplar uzun süre yaşayabiliyor. Brusella, sütlerin kaynatılmadan tüketilmesi ve taze peynirin tüketilmesiyle daha çok ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Satın alınan taze peynirin mutlak surette kaynatılıp tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde peynir satışı yapan Veysi Durmaz ise, vatandaşların sağlıklı peynir için Brusella aşısı yapılıp yapılmadığını sormaları gerektiğini söyledi. Kış mevsimi boyunca yağan yağışlardan dolayı mera alanlarında iyi beslenen koyunlardan iyi süt elde edildiğini ifade eden Durmaz, yağışların peynir bolluğuna neden olduğunu söyledi.

Durmaz "Kış dönemi boyunca beklediğimiz yağışı gördük. Bu yağışlar mera alanında hayvanlarımızın iyi beslenmesine neden oldu. Ceylanpınar’da 20 yıldır bu işi yapıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ceylanpınar peynirini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz. Vatandaşlarımız güzel, temiz ve sağlıklı peynir almak için özelikle Brusella aşısının yapılıp yapılmadığını sorsunlar. Brusella aşısı yapılmamışsa aldıkları peynir onları zehirler, vatandaşlar buna dikkat etmelidir. Fiyatlar geçen seneye orantılı bir şekildedir. Şu an taze peynirin kilosu 7 liradan satışa sunuldu. Önümüzdeki günlerde de bu fiyatın sabit kalacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İHA