Tamer Heper Tazminat hesaplanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat hesaplanabilir

Haberin Devamı

Kapıcımızın işine, 16 yılın ardından son verildi. Kendisine 50 bin TL ödenmesi konusunda anlaşmaya varılmış. Böyle anlaşmayla olur mu? Herhangi bir yerden rapor almak gerekmez mi? ● S.S.

Kapıcınıza ödenecek rakam kıdem tazminatı. Bir ihtimal, içinde ihbar tazminatı da olabilir. Doğrusu yapılan hesap doğrudur veya yanlıştır diyemem. Ancak her kıdem tazminatı için bir yerlerden rapor almak diye bir sistem yok. Kıdem tazminatı, çalışanın brüt maaşı ile çalışma yılı çarpılarak bulunur. Çalışanın işine hemen son verilecekse ihbar süresi için çalışmış gibi ücretinin ödenmesi gerekir ki bunun adı da ihbar tazminatıdır.

★ ★ ★

Bunun hesabı çalışanla karşılıklı yapılabileceği gibi, yöneticinizin de yapabileceği bir hesaptır. Dolayısı ile yapılan iş hatalıdır denilemez. Zaten tazminatı alacak işçinin de danışabileceği yerler bulunabilir ve onlardan alacağı bilgiler doğrultusunda alacağı rakamı teyit etmiş olabilir. Yalnız, belirttiğiniz rakamı aldıktan sonra bir eksik kaldıysa bu sonradan tamamlanmaz anlamı da çıkmasın. Bir eksiklik var ise sonradan tamamlanabilir.

★ ★ ★

Bir de kıdem tazminatı tavanı vardır. Bir çalışan çok yüksek ücret alsa dahi, 2018 için aylık ücreti 5001,76 TL’nin üzerinde hesaplanmaz. Dolayısı ile kıdem tazminatı hesabı için resmi kayıt gerekmediği halde tarafların anlaşmaması durumunda veya hesaplama yapma konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması durumunda böyle bir bilgiye ihtiyaç duyulabilir, isteğe bağlıdır mecburi değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder