Tamer Heper Tazminat ile ücret eşitlenmiş
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat ile ücret eşitlenmiş

Haberin Devamı

Eşim 2012 yılından bu yana bir işyerinde SGK’lı olarak çalışıyor. Biz 2015’in Mart sonunda evlendik. Eşim şimdi hamile. Ben işten ayrılması taraftarıyım.

Kıdem tazminatı alarak ayrılması mümkün olan son tarih eşimin aynı zamanda doğum iznine ayrılması gereken gününe denk geliyor. Şimdi hem doğum izni için dört aylık ücreti hem de kıdem tazminatını talep edebilir mi? ● A.P.

Doğrusu çok karşılaştığım bir durum değil ancak hukuk mantığı çerçevesinde düşünüldüğünde ücretli doğum iznine ayrılma hali işyeri ile bağının devam ediyor olması şartına bağlı.

Yani doğum iznine ayrıldığında halen işyeri elemanı olur. Dolayısı ile iş akdinin feshi durumunda işyeri elemanı değil.

Buna göre; ya işyeri elemanı olacak doğum iznini kullanacak bu halde ücret alacak veya doğum nedeni ile işten ayrılacak kıdem tazminatı alacak.

Eline aynı para geçecek Yasanın 55’inci maddesinde yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller açıklanmışken bunların arasında doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler de sayılmış.

Yani bu maddeden çıkan anlamda da doğum izni çalışma dönemi içinde. Bu hakkı kullanacaksanız evlenme nedeni ile izinli sayılıp doğumdan önce iki ay ve doğumdan sonra iki ay ücret alacaksınız veya evlenme nedeni ile bir yıl içinde kıdem tazminatını hakederek işten ayrılacaksınız. İkisinden biri.

Basit bir hesapla asgari ücretle çalışan eşiniz dört yıllık çalışması için dört maaş karşılığı kıdem tazminatı alacak.

Dört ay ücretli izin kullandığında dört ay ücret alacak yani her iki durumda eline geçecek para eşit. Bu durumun değerlendirmesini siz yapacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder