Gündem Tazminat sorununu arabulucular çözdü

Tazminat sorununu arabulucular çözdü

Paylaş
Tazminat sorununu arabulucular çözdü

İşçi-patron anlaşmazlığını mahkemesiz çözen ‘zorunlu arabuluculuk’ düzenlemesi 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmişti. İlk 6 ayda 111 bin 350 uyuşmazlıktan 72 bin 750’si masa başında çözüldü. Başarı oranı yüzde 65...

SSK’lı çalışan 15 milyon kişi ile 2 milyon işvereni yakından ilgilendiren ‘arabuluculuk’ düzenlemesi 1 Ocak itibarıyla resmen yürürlüğe girmişti. Buna göre; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekiyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU ADLİYELERE

Başvurular adliyelerde kurulan 108 arabuluculuk bürosu ve büroların bulunmadığı yerlerde de sulh hukuk mahkemelerinin yazıişleri müdürlüklerine ücretsiz yapılabiliyor. Çalışanla işveren arasındaki uyuşmazlıkları hızla çözmeyi amaçlayan sistemin olumlu sonuçları net olarak ortaya çıktı. 30 Haziran itibarıyla 163 bin 557 iş uyuşmazlığı arabulucuya taşındı.

BAŞARI ORANI YÜKSEK

163 bin 557 anlaşmazlığın 111 bin 350’si arabulucu eşliğinde masa başında görüşüldü. Anlaşmazlığın 72 bin 750’si çözülürken, 38 bin 600’ünde ise işçi ve işveren anlaşamadı. Bir başka deyişle arabulucular işçipatron anlaşmazlığını çözme konusunda yüzde 65 oranında başarı sağladı. Görüşmeler en fazla 4 gün sürdü. 1 saatte çözülen anlaşmazlıklar da oldu.

Haberin Devamı

DAVALAR DA SERT DÜŞTÜ

Arabuluculukla, iş mahkemelerindeki dava sayılarında büyük düşüş yaşandı. Geçen yılın ilk 6 ayında mahkemelere işçi-işveren uyuşmazlığı nedeniyle 120 bin dava açıldı. Bu rakam, arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle 30 Haziran 2018 itibarıyla 31 bin 668’e indi. Böylece, dava sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 oranında düştü.

İLK İKİ SAATİ ÜCRETSİZ

● Başvurmazsak ne olur?

Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması halinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

● Ücreti ne kadar, kim öder?

Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir.

● Avukat katılabilir mi?

Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat ya da varsa avukatları aracılığıyla katılabilirler. Tarafın vekili aracılığı ile görüşmelere katılmak istemesi durumunda vekaletnamede arabuluculukla ilgili özel bir yetki gerekir. ● Anlaşma sağlanamazsa ne olur? Arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvurarak dava açabilirler.