Siyaset TBMM tarihinde bir ilk
Paylaş
TBMM tarihinde bir ilk

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihinde ilk kez 'boykot' ile açılacak

BDP kökenli bağımsızlar Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararını protesto için, TBMM’deki yemin törenine katılmayacak. Böylelikle 28 Haziran günü TBMM’de 550 yerine 514 milletvekili yemin edecek.

Haberin Devamı

Geçmişte hastalık ya da yurtdışında bulunma gibi sebeplerle, milletvekillerinin rötarlı olarak yemin ettikleri dönemler yaşanmıştı. Ancak TBMM ilk kez ‘’ Yemin boykotuna’’ sahne olacak. Anayasa’da milletvekillerinin andiçerek göreve başlayacakları hükmü yer alıyor.

BOYKOTTA YAPTIRIM BELLİ DEĞİL

Boykot durumunda ise nasıl bir yaptırım uygulanacağı konusunda açıklık bulunmuyor. Yemin etmeyen milletvekili fiilen bu sıfatı kazanamayacak ve maaş, diplomatik pasaport gibi özlük haklarını da alamayacak.

Yemin etmeyen ve TBMM’ye gelmeyen milletvekillerinin akıbeti ile bu tavrın siyasi sonuçları ise yeni seçilecek Meclis Başkanı ve TBMM Başkanlık Divanı’nın kararına bağlı olacak.

Açık hüküm olmaması nedeniyle, süreç Divan’ın çizeceği yol haritasına bağlı olacak. Bağımsızlar yemin etmemeleri nedeniyle BDP’ye katılıp grup da oluşturamayacak. Komisyon çalışmalarına katılamayacak.

5 KEZ GELMEZLERSE...

Haberin Devamı

Bağımsızlar yemin etmezse, bu durumda TBMM Başkanlık Divanı içtihat niteliği taşıyacak bir karar vermek durumunda kalacak. Anayasa’daki devamsızlık hükmü işletilirse bir ay içinde 5 kez genel kurula katılmayanların üyeliği en az 276 oy ile düşürülebilecek.

İSTİFALARIN KABULÜ İÇİN DE 276 GEREKİYOR

Anayasa uyarınca ara seçime gidilebilmesi için de en az 28 sandalyenin boşalması ya da bir il veya seçim çevresinin TBMM’de üyesinin kalmaması gerekiyor. Devamsızlık yaptırın üyeliği düşürülürse 35 sandalye boşalacağı için 3 ay içinde ara seçim zorunlu olacak. Bu süreçte bağımsızların istifası gündeme gelirse kararı yine TBMM Genel Kurul’u verecek. İstifaların kabulü için de en az 276 oy gerekiyor.

GAZETEPORT