Gündem TEB: Hastalara ilaç verilemiyor

TEB: Hastalara ilaç verilemiyor

Paylaş
TEB: Hastalara ilaç verilemiyor

TEB: Hastalara ilaç verilemiyor

Türk Eczacıları Birliği’nden (TEB) yapılan açıklamada, bugün kullanımına başlanan yeni provizyon sistemi nedeniyle eczanelerde hastaların reçeteleriyle ilgili hiçbir işlem yapılamadığı ifade edilerek, "Alt yapısı iyi hazırlanmamış bir provizyon sisteminin varlığında İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) işlemesi mümkün değildir. Bu nedenle İTS uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi artık bir zorunluluktur" denildi.

Haberin Devamı

TEB Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, uzun süredir planlanmasına rağmen teknik aksaklıklar nedeniyle devreye girmesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından üç kez ertelenen "MEDULA Reçete Provizyon Sistemi"nin bugün itibariyle devreye sokulduğu belirtildi.

Hastaların reçetelerinin işlendiği ve ilaç verme onayının alındığı "Eczane Provizyon Sistemi"nin devre dışı bırakıldığı hatırlatılan açıklamada, "alt yapı hazırlıkları tamamlanmamış, yeni bir provizyon sisteminin devreye sokulduğu" savunuldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe koyulmasının hemen ardından bu sabah itibariyle eczanelerimize gelen hastalarımızın reçeteleriyle ilgili hiçbir işlem yapılamadı. Çünkü pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunamadığı görüldü.

Haberin Devamı

Bu nedenle 81 ilde görev yapan eczacı meslektaşlarımız, hastalarına sistemdeki eksiklikler nedeniyle gerekli ilaç hizmetini vermekte sorunlar yaşamakta, hastalarımız ise ilaçlarını zamanında temin edememektedir."

Sabah saatlerinde kısmen işleyen yeni sistemin saat 10.00 itibariyle tamamen çöktüğü ileri sürülen açıklamada, "tüm eksikliklilerine rağmen bu sisteme geçilmesinin SGK’nın inadından kaynaklandığı" savunuldu.

Açıklamada, 1 Ocak 2010 tarihinde İlaç Takip Sistemi’ne (İTS) geçildiği, SGK ekranıyla İTS ekranının uyumlu çalışmadığı, veri girişlerinin sağlıklı yapılamadığı ifade edilerek, "İTS’nin ertelenmesi talebimize rağmen bugün itibariyle İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konulmuştur. Zira, hazırlıksız başlatılan bir sistem ölü doğmuştur" görüşlerine yer verildi.

"MAĞDURİYETLERDEN ECZACILAR SORUMLU TUTULAMAZ"

Açıklamada, şu görüşler ifade edildi:
"Bugün bu sistemi, bu haliyle başlatmak, hem hastalarımıza hem de eczacılarımıza yapılmış en büyük kötülüktür. Bugün bir kez daha gördük ki alt yapısı iyi hazırlanmamış bir provizyon sisteminin varlığında İTS’nin işlemesi mümkün değildir. Bu nedenle İTS uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi artık bir zorunluluktur. Aksi halde şu anda eczanelerimizde yaşanmakta olan hasta mağduriyetlerinden, hastalarımızın ilaca ulaşamama sorunlarından eczacılar sorumlu tutulamaz. Asıl sorumlu, aylardır yaptığımız uyarılarımızı dikkate almayan, yürümeyeceğini bildikleri bir sistemi eksiklikleriyle birlikte uygulamaya geçirenlerdir.

Haberin Devamı

Bizler TEB olarak İTS’nin ülke ekonomisine, ilaç sahteciliğine, hasta ve ilaç güvenliğine önemli katkıları olacağını her platformda dile getirdik. Bundan sonrasında da bu katkıya ortak olabilmek için taleplerimiz doğrultusunda oluşturulmuş İTS uygulamasının yürütümü noktasında ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."