Ekonomi Tebriz-Van tren seferleri başladı

Tebriz-Van tren seferleri başladı

Paylaş
Tebriz-Van tren seferleri başladı

Van'da güvenlik güçlerince yürütülen başarılı operasyonlar sonucu, PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle 3 yıldır yapılmayan Tebriz-Van yolcu treni seferleri, yeniden başladı.

Terör saldırıları nedeniyle 2015 yılından bu yana gerçekleştirilmeyen Tebriz-Van yolcu treni seferleri, güvenlik sorununun ortadan kalkmasıyla karşılıklı olarak yeniden yapılıyor.

Haberin Devamı

İran'ın Tebriz kenti ile Van hattındaki tren işletmeciliğinin 4 vagonlu ve 240 kişi kapasiteli treni, Van Garına ulaştı.

Trenle gelen İranlı yolcular, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından tahsis edilen otobüslerle kent merkezine getirildi.

"SADECE VAN İÇİN DEĞİL ÜLKEMİZ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME"

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tebriz-Van tren seferlerinin başlamasının kentte heyecan oluşturduğunu söyledi.

İlk trenin Van'a ulaştığını, ilerleyen günlerde de seferlerin yoğun bir şekilde sürmesini, çok sayıda kişinin kente gelmesini beklediklerini anlatan Takva, "Bunu sadece Van için değil ülkemiz için de çok önemli bir gelişme olarak değerlendirmek gerekiyor. Yolcu vagonlarının bugün sabah saatlerinde ilimize ulaşmasını büyük bir sevinçle karşıladık. İran'da demiryolu ağları oldukça gelişmiş. Dolayısıyla Tahran ve İran'ın güney kentlerinden de önümüzdeki dönemde yolcu vagonlarının Van üzerinden ülkemize giriş yapacağını memnuniyetle ifade etmem gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Tebriz-Van tren seferlerinin kent ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağını kaydeden Takva, şöyle konuştu:

"Kapıköy Sınır Kapısı bir ay içerisinde tamamlanacak. Sınır kapısının 24 saat esaslı çalışması ve tren yolculuğunun da başlaması başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin turizm potansiyeline önemli katkı sağlayacak. İran'da yurt dışına çıkış harçlarının düşürülmesiyle ilgili de İran parlamentosuyla görüşmeler yaptık. Bize bir ay içerisinde göreceli bir iyileştirme yapılacağını söylediler. Bu konuda umutluyum, önümüzdeki dönemde ücretlerin makul seviyelere düşürülmesini bekliyoruz."

Turizmci Ömer İnanç da seferlerin ilin ekonomisini canlandıracağını belirterek, "En kısa zamanda gümrük harçlarının düzeltilmesiyle tren seferleri daha faal duruma gelecek. Seferlerle turizm anlamında önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz." dedi.

TEBRİZ- VAN TREN BİLETLERİNİN ÜCRETİ BELLİ OLDU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle 1 Ağustos 2015'ten beri ara verilen Tebriz-Van tren seferleri için TCDD Taşımacılık AŞ ile İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları arasında mutabakata varıldığını ve yolculuğun yeniden başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

İlk seferler için 18 Haziran'da Tebriz'den, 19 Haziran'da da Van'dan trenlerin hareket edeceğini aktaran Arslan, "Her pazartesi Tebriz'den her salı Van'dan trenler kalkacak. Tebriz-Van hattındaki tren işletmeciliği toplam 4 adet kuşetli vagonla gerçekleştirilecek. 240 kişi kapasiteli tren Tebriz'den Van'a 8 saatte varacak. Bilet ücreti 10,8 avro olacak." diye konuştu.

Bakan Arslan, Türkiye parkurunun 107 kilometre, İran parkurunun da 224 kilometre olmak üzere toplamda 331 kilometre olduğunu bildirdi.