Gündem Tecavüzcülerin DNA'sı saklanacak

Tecavüzcülerin DNA'sı saklanacak

Paylaş
Tecavüzcülerin DNA'sı saklanacak

TBMM'ye sevk edilen yeni yasa tasarısı, cinsel suçlarla mücadelede yeni uygulamalar içeriyor

Meclis, cinsel suçlarla mücadele kapsamında harekete geçti. TMBB’ye sevk edilen yeni yasa tasarısıyla cinsel taciz suçluları ve tecavüzcülerin DNA ve kimlik bilgileri özel bir birimde saklanacak.

Tasarı özetle şunları içeriyor:

Eğitim, sağlık, sosyal koruma, adli ve emniyet sektörleri ve spor aktiviteleri gibi çocuklarla içi içe olan meslek sahiplerinin, cinsel sömürü ve istismarla ilgili durumları sorumlu birimlere rapor etmelerini sağlamak amacıyla ‘gizlilik kuralı’ getirilecek.

Yardım isteyenlere danışma sağlamak için Alo Cinsel Taciz Hattı veya internet yardım hatları gibi bilgi servisleri oluşturulacak.

Cinsel tacizci ve tecavüzcüler, dava sırasında veya hapishane de dahi olsa geliştirilen etkin müdahale programlarına alınacak.

Çocukların cinsel sömürü veya cinsel faaliyetlere tanık olmasına kasten neden olmak suç olacak.

Bir yetişkinin internet gibi bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla cinsel ilişki amacıyla kasten buluşma teklifinde bulunması, bu teklifi takiben cinsel ilişkinin gerçekleşmesi suç olacak.

Mağdurlar ve ailelerinin tehlikede olabileceği durumlarda, yargılanan ya da hüküm giyen kişinin geçici ya da tamamen serbest bırakıldığı konusunda gerektiğinde bilgilendirilecek.

Cinsel suçların birinden hüküm giymiş bir kişinin kimliği ve genetik profili (DNA) saklanacak.

Çocuklara yönelik işlenen suçlarda zamanaşımı söz konusu olmayacak.

Mağdur çocuklarla yapılan görüşmeler sesligörüntülü kaydedilecek ve kayıtlar mahkemeye delil olarak sunulabilecek.

Hâkim, duruşmaları kamuya kapalı yapabilecek.

2