Esra Karayel Tecavüze uğradım sevgilim terk etti
HABERİ PAYLAŞ

Tecavüze uğradım sevgilim terk etti

Haberin Devamı

SORU: Bir yıldır harika bir ilişkim vardı. Evlilik kararı aldık. Çok sevdim. Yaşadıklarımdan sonra talihin bana da güldüğünü düşünüyordum. Yanılmışım. “Benimle her şeyini paylaş. Evleneceğiz, sır kalmasın” deyince çocuk yaşta uğradığım tecavüzü anlattım.

Bundan annem dışında kimsenin haberi yoktu. Annem doktora dahi götürmemişti. Sonrasında bana davranışları değişti, uzaklaştı. Nedenini sordum, “Kafam karışık” dedi. Geçen hafta da evliliğe hazır olmadığını söyleyerek ayrılmak istedi. Doğru olmanın bedeli bu mu? ACI

CEVAP: Geçmişte yaşadıkların sana ait: İyiliklerin, sevapların, günahların ya da hataların... Anlatmasan yanlış mı olurdu? Hayır, olmazdı. Aldığın tepki üzücü. Sana ‘üzülme’ diyemem. Ama bunu anlattığın için bırakıp gidiyorsa sakın peşinden koşma. Bekle. Zaman ver. Gerçekten seviyorsa hatasını anlayıp gelecektir.

Kırılan parçaları onarabilir mi bilemem. Ama geri dönmezse senin için hayırlının bu olduğuna inan. Her sabah beyaz not kağıdına ‘seviyorum ve sevgiyi öğrenenlerle olmayı seçiyorum’ yaz. Küçük bir hediye kutusuna bu notları koy. Diğer konu ile ilgili olarak uzman bir psikiyatra gitmeni tavsiye ederim.

KARIM COK İTİCİ

SORU: 50 yaşında, yerinde duramayan bir erkeğim. Karım ise tam tersi. Son zamanlarda ortak bir yanımız kalmadı. Her yere ayrı gidiyoruz. Bundan şikayetçi değil. Ben de onunla olmak istemiyorum. Aynı yatakta yatmak bile zoruma gidiyor. Ayrılsam çoluk çocuk kıyameti koparır. Ne yapacağımı şaşırdım. RUMUZ: İP

CEVAP: Uzun süreli evliliklerde bu durumlar olabilir. Hemen ayrılığı düşünme. Onunla yaptığında hoşuna giden şeyleri yaz. Tekrar bunları yapabilseydin yine itici gelir miydi? Bir hafta sessiz kal. Sonra onu, yalnız kalacağınız farklı bir ortama götür. Duygularını söyle. O ay birlikte film izleyin, sahilde yürüyüş yapın, birbirinize yemek hazırlayın. Bu reçeteyi uygula. Sonuçları ikinizi de memnun edecek.

HEP ALDATILDIM UMUTSUZ VAKAYIM

SORU: Hayatı boyunca gülmemiş, mutlu olmamış, aldatılan, 24 yaşında bir kızım. Hayatımda biri var. Ama farklı şehirlerdeyiz. İki yıldır unuttuğum duyguları hatırlattı bana. Uzaktan da olsa ailesi beni biliyor. Ama çok korkuyorum.

Güvensizlik sezdiğimde ağlıyorum, kavga ediyoruz. Beni hiç bırakmıyor. Her seferinde açıklama yapıyor. Vazgeçmiyor. Ne olur bana yardım edin. Yine üzülmek istemiyorum. RUMUZ: GÜVENSİZ

CEVAP: Sevgiye ve sevgine inan. Korktuğun sürece aynı olayları art arda yaşarsın. Yazdıklarımı eksiksiz uygula. Orta boyda beyaz bir karton al. Tam ortasına siyah kalemle ‘erkeklere güvenilmez’ yaz. Sonra kırmızı kalemle üstüne kocaman bir çarpı at. Bunu yaparken ‘hayata güveniyorum, sevgiye inanıyorum’ cümlesini yüksek sesle tekrarla. Ne zaman güvensizlik sezersen bu cümleyi söyle.

Her sabah ‘hayırlısını istiyorum ve sevgin için şükrediyorum’ cümlesini söyleyerek yataktan kalk. Korkuların azalmaya başladıkça ilişkin ve hayatın güzelleşecek. Şunu da sakın unutma; aldatan kendini aldatır, seni değil.

Seviyorum ama yakınlaşamıyorum

SORU: 32 yaşında, sağlıklı bir erkeğim. Son sevgilime kadar herhangi bir sorunum yoktu. Ama ona beslediğim duygular çok güçlü olmasına karşın yakınlaşmaya korkuyorum. Aşık oldum.

Diğerleri böyle değildi, çok rahattım. Zaten hiçbiri de uzun süreli olmuyordu. Ondan bir hareket bekliyorum. On beş gün oldu ilişkimiz başlayalı. Henüz bir girişimde bulunmadı. Beklemek zor geliyor. RUMUZ: MARTI

CEVAP: Nasıl bir aşktır bu? Daha yeni başlamış. Onu tanımanın zevkini çıkaracağına neler düşünüyorsun. Biraz zamana bırak. Birbirinizi tanıyın. Paylaşımlar ve iletişim kişileri yakınlaştırır. Böyle devam edersen ilişkiden zevk alamaz hale gelirsin.

O zaman biri gelir, biri gider, o yaşadığın da sadece bedensel birliktelik olur. Kararını ver. Sağlıklı, güzel duyguların olduğu, uzun süreli bir aşk mı istediğin? Diğerini istiyorsan, belli ki bu kız ona uygun değil.

Hırsıma yenik düsüyorum

SORU: Sevdiğim ve sevdiğini düşündüğüm bir erkek arkadaşım var. İşi gereği yurt dışına sık çıkıyor. Bunu bilerek başlasam da nasıl yürüteceğiz bilemiyorum. Sürekli bunu dile getiriyorum, tartışıyoruz. Sonunu düşünmeden duramıyorum. Lütfen yardım edin. RUMUZ: MUTLU SON

CEVAP: İlişkinin sonunu düşüneceğine o kişiyle anlaşıp anlaşamayacağını düşün. Belli ki güvenmiyorsun. Güven duygusu zamanla oluşur. Birlikte olduğunuz zamanı verimli kullan. Bugün yeni bir başlangıç yap.

‘Sonunu düşünmüyorum, hayırlısını diliyorum’ cümlesini her sabah ve akşam tekrarla. Görüşeceğin zamanlar yapmak istediklerini düşün. Her gün ona güzel bir cümle yaz. Ne yazdıysan yüksek sesle söyle.

Yanlış yapmaktan yoruldum

SORU: İlişkilerimde, ailemde yanlış yaptığım pek çok insan var. Bunların yükü ağır geldiği için size yazıyorum. Doktora gidecek param da yok. Artık kavgadan, gürültüden uzak yaşamak istiyorum. Nasıl yeniden başlayabilirim? RUMUZ: İKİNCİ ŞANS

CEVAP: Yeniden başlamak için eskilerden kurtulmak gerek. Boş bir beyaz kağıt al. Sayfanın başına ‘işe yaramayan davranışlar’ diye yaz. Bir hafta boyunca ilişkilerini bozan ve işe yaramayan hangi tavırların varsa kağıda yaz.

Değişmeye ve o tavırlarını değiştirmeye çabalamak için söz ver. Kendine zaman tanı. Bir anda değişim olmaz. Zaman içinde ilişkilerinin iyileştiğini göreceksin.

Aldatılmanın acısı geçmiyor

SORU: İki yıl önce deli gibi aşık olduğum kız tarafından aldatıldım. Şimdi yeni bir sevgilim var. Onu seviyorum. Ama şüpheleniyorum. Sanki o da aldatacak, bırakıp gidecek gibi geliyor. Ne yapsam bu duyguyu yenemiyorum. RUMUZ: KORKU

CEVAP: Yaşadığının etkisi devam ediyor. Böyle sürerse ilişkin sona yaklaşır. Sevgi ve şüphe bir arada olmaz. Kıskançlık olur. O da dozunda olması kaydıyla. Telefonunun kayıt kısmı vardır. Onu aç. Eski sevgilinle konuşuyormuş gibi içindekileri, olumlu olumsuz duygularını anlat. Üzüntünü, öfkeni dile getir.

Sonra ‘kimbilir neler yaşadın ki seni seven bir insana bunu yaptın, senin için dua ediyorum’ diyerek konuşmayı sonlandır. Sonra kaydı sil. Bak gör, üstünden nasıl bir yük kalkacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder