Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tecrübeli olması önemli
HABERİ PAYLAŞ

Tecrübeli olması önemli

Haberin Devamı

Erkeklerin sperm testi yaptırırken çok dikkatli bir inceleme yapıp ona göre bir yer bulması gerekiyor. Çünkü sperm testi elle yapılır. Bu işi yapan teknisyenin tecrübeli, özel eğitimli ve disiplinli olması şart. Yoksa çıkan sonuçlar birbiriyle çelişebiliyor.

SORU: Ağrılarımın nedeni mastürbasyon mu?

Günde 3 defa mastürbasyon yapıyorum. Ağrılarım oluyor, acaba sebebi mastürbasyon mu? Ancak yine de ben bu ağrıya dayanıp devam ediyorum. 7 yıldır böyle devam ediyor.

CEVAP
Günde üç kere mastürbasyon yapmanın tek zararı sizi fizik ve psikolojik olarak yormasıdır, başka kalıcı bir zararı yoktur. Ama bu aşırı yorgunluk hali giderilmez ise zaman ile bünyenin zayıf düşmesine ve bu nedenle çeşitli hastalıklara maruz kalmasına yol açabilir. Günde bir kereyi geçmemeyi amaçlayın.

SORU: Baba olmaz mıyım?

10 yıllık evliyim. Sperm testi yaptırdım. Ölü veya canlı sperm bulunamadım. Doktor “Testisleriniz gelişmemiş, çocuğunuz olmaz” dedi. Bunun tedavisi mümkün müdür?
CEVAP
Spermiyogram, el ile ve bilgisayarlı makine ile yapılabilir. Meni içindeki birçok madde sperm yani döl hücreleri ile karışabildiğinden bilgisayarlı sayım cihazları sadece yıkanmış özel numunelerde ve tıbbi araştırma amaçlı olarak kullanılmaktadır.

En iyi spermiyogram bu konuda bilgilendirilerek hazırlanan kişinin uygun ortamda ve talimatlar çerçevesinde sperm vermesi ve bunun özel eğitimli, tecrübeli ve disiplinli teknisyenler tarafından Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine uygun olarak değerlendirilmesi sonucu elde edilir. Maalesef ülkemizde bunun eğitimi ve kalite kontrolü yapılmamaktadır.

Gereksiz ameliyatlar yapılır Laboratuvar ruhsatı olan bir yerde bu konuda hiçbir eğitimi olmayan kişilerde kulaktan dolma bilgilerle spermiyogram olarak çalışmakta, sonuçlar birbiri ile alakasız çıkabilmektedir. Bu nedenle androloji ile özel olarak ilgilenen, bu konuda özel bir departmanı olan laboratuvar haricinde spermiyogram ve benzeri özel testleri yaptırmanızı önermem.

Ben bilmediğim bir teknisyenin verdiği sonuç ile karar vermiyorum. Aksi taktirde hastama zarar verebilir, gereksiz ameliyat yaparım diye endişeleniyorum. Size önerim androloji konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurmanız.

SORU: Bu yaşta prostat mı oldum?

16 yaşındayım. Ben çok sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. Ayrıca idrara çıkarken de biraz zorlanıyorum. Acaba ben bu yaşta prostat mı oldum? Ne olur bana yardım edin.

CEVAP
16 yaşında bir erkeğin prostat büyümesinden şikayetçi olması normal bir durum değildir. Prostatın iltihap vs. gibi başka hastalıkları olabileceği gibi, sık ve zorlanarak idrar yapmanıza neden olabilecek birçok farklı sorununuz olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder