Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tecrübesizlik tetikliyor
HABERİ PAYLAŞ

Tecrübesizlik tetikliyor

Haberin Devamı

Erkeklerin en büyük sıkıntılarından biri erken boşalma. Bu sorun aslında psikolojik kökenli ve pek çok tetikleyicisi var. Cinsel ilişkide tecrübesizlik, fazla istek, partnere alışık olmamak, uygun ortamda bulunmamak erkeği etkiliyor. Ayrıca bazı hastalıklar sonucunda da erken boşalma görülebiliyor.

SORU: Erken boşalmadan nasıl kurtulacağım?

23 yaşındayım, erken boşalma sorunum var. Bana doktorum erken boşalmanın stresten kaynaklandığını söyledi. Bu stresi azaltmam mümkün değil. Sperm sayımı kontrol ettirdim, sorunum yok. Ama erken boşalma devam ediyor. Bu sıkıntıyı nasıl ortadan kaldırabilirim?

CEVAP

Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her iki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanması haline erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmek anlamına gelir. Burada önemli olan partnerlerin uyumudur, bazı çiftler diğerlerine göre çok daha kısa sürede beraberce orgazm olurken bazılarında bu süre belirgin şekilde uzayabilir. Hem kadının hem erkeğin fazla uzayan bir cinsel ilişkiden fiziksel olarak rahatsız olmaları da mümkündür.

Bu sorun çoğunlukla psikolojik kökenlidir. Cinsel yaşamda acemilik, partnere alışık olmama, rahat ortamda olmama, fazla veya az istek duyma, suçluluk duygusu gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Daha önce sadece mastürbasyon ile boşalan ve bunu da bir günah olarak gördüğünden çoğunluk ile acele ve suçluluk duygusu ile yapanların normal cinsel ilişkiye geçtiğinde erken boşalma sorunu ile karşılaşması sık rastlanan bir durumdur.

Ürolojik bir sorun varsa düzeltiliyor...

Ayrıca cinsel arzunun yüksek olduğu, yeni partner, güvensiz ortam gibi durumlar da erken boşalmayı tetikler. Bazı hastalıklarda da erken boşalma görülebilir. Erken boşalmanın tedavisinde altta yatan bir ürolojik sorun var ise düzeltilir, hastaya durumu ile ilgili rahatlatıcı bilgi verilir, partneri ile birlikte uygulayacağı teknikler anlatılır. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi yapılarak bu sorun başarı ile ortadan kaldırılabilir.

Bu konuda kullanılan değişik ilaç tedavileri mevcut, her vakada ihtiyaca en uygun olan veya en iyi etki yapanı seçmek gerekecektir. Bu bazen çeşitli alternatifleri deneyerek ortaya çıkarılabilir. Ayrıca bu konuda daha az yan etki ile daha etkili olan ve yeni geliştirilen ilaçlar da gündemdedir.

SORU: Kısır olmaktan çok korkuyorum

22 yaşındayım. Sol testisimde sürekli bir şişme oluyor ve ellediğimde sol yumurtalığım dağılmış gibi duruyor. Meni de sarımsı geliyor. Kısır olmaktan çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bu bahsettiğiniz belirtiler ile bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var, muayene etmeden bir yorum yapmam imkansız. Bu tip durumlarda sadece sizin anlatımınız ile teşhis konulamaz, ciddi bir durum var ise tedavisinde gecikmeye neden olunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder