Sağlık Tedavi edilmezse sorun büyüyor

Tedavi edilmezse sorun büyüyor

Paylaş
Tedavi edilmezse sorun büyüyor

Hemoroid hastaları kanama olmadığı sürece genellikle doktora başvurmuyor. Oysa erken dönemde doktora gidildiğinde basit müdahalelerle sorun büyümeden ortadan kaldırılıyor

Hemoroid nasıl teşhis edilir?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Hemoriodin tedavi edilmesini öncelikle yaşam kalitesinde yarattığı düşme nedeniyle hasta talep eder. Ancak hastalar kanama oluncaya kadar hekime başvurmaz. Kanamayı gördükten sonra ise bir süre bekler ve devam ettiği taktirde doktora gitme zorunluluğu hisseder. Doktora gitmeyi engelleyen noktalardan biri, muayenenin rektal yoldan (makattan) yapılması. Ancak ‘rektal tuşe’ olarak adlandırılan parmakla muayene hayat kurtarıcı ve çok önemli bir muayene şekli. Rektal tuşede 7-8 santimlik bir mesafede olan patolojiler, özellikle de kanser olup olmadığı belirlenebiliyor. Sonuçta temel tanı yöntemi, hikaye ve fiziki muayenedir. Eğer tanıda zorluk yaşanırsa rektoskopi, sigmoidoskopi veya kolonoskopi gibi endoskopik görüntüleme yöntemlerini de kullanmak gerekir.

Haberin Devamı

Hemoroid nasıl tedavi ediliyor?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Hemoroid mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yakınmaya neden olan birinci ve ikinci derecedeki hemoroidlerde tıbbi tedavi uygulanmalı. Üçüncü ve dördüncü derecede ise öncelikle yine tıbbi tedavi ama başarısızlık durumunda cerrahi tedavi yapılmalıdır.

Tıbbi tedavide neler yapılıyor?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Tıbbi tedavinin en önemli bileşeni kabızlığın giderilmesidir. Bu yaşam stili değişikliği, su içmenin artırılması ve posadan zengin besinlerin tüketilmesiyle başarılabilir. Gerekli olması koşulunda lif takviyesi ve bazı ilaçların yardımı da anlamlı olur. Bölgesel tedaviler de önemlidir. Geleneksel bir yöntem olsa da sıcak oturma banyosu hâlâ çok etkin olduğuna inandığımız bir tedavidir. Şikayetlerin çok arttığı dönemlerde sıcak su, o bölgedeki dolaşımı, kas mekanizmasını rahatlatır. Günde 2 kez 15-20 dakika sıcak su içinde oturmak, özellikle de büyük abdest sonrasında kişiyi rahatlatacaktır. Ancak suyun çok sıcak olmamasına özen gösterilmeli. Bazı merhemlerin ve ağızdan alınan hapların da bölgesel tedavide katkısı vardır.

Cerrahi tedaviye ne zaman başvuruluyor?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen, özellikle de üçüncü ve dördüncü derecede hemoroidi olan hastalarda cerrahi tedavi düşünmek gerekir. Ayrıca, sürekli kanaması olan ve bu nedenle yaşam kalitesi etkilenen hastaların tedavisinde de cerrahi yöntem öncelikle düşünülmelidir.

Haberin Devamı

Hemoroid riskini neler artırır?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: - Yanlış beslenme alışkanlıkları, - Bağırsak düzenindeki bozukluklar, - Başta gebelik olmak üzere karın içi basıncının arttığı durumlar, - Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam, - Mesleki nedenler, - Kalıtsal yatkınlık.