Prof. Dr. Derin Kösebay Tedaviyle sorun çözülüyor
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviyle sorun çözülüyor

Adetten kesilme yani menopoz kadınları olumsuz etkiliyor. Çünkü yumurtalıktan çıkan hormonlar azalıyor. Kadına ateş basıyor, uykusu düzensizleşiyor, ciltte, vajinada kuruluk oluyor. Tüm bunları hormon tedavisiyle aşmak mümkün...

Karın içinde yapışıklık var 2010’da çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum.

Ama kist yeniden büyüdü. 32 yaşındayım ve çocuğum olmuyor. Yazılarınızdan bu kistlerin bebek olmasını engellediğini okudum. Şimdi kiste sağ yumurtalığımda tespit edildi, karın içinde yapışıklılarım var. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, çikolata kisti denen (Endometrioma, endometriosis denen hastalığın bir sonucudur) ve karın içinde çeşitli yapışıklıklara neden olan bu hastalık gebe kalmayı zorlaştırır. Sizin bundan sonraki tedavinizin ne olacağını bu kadar az bilgi ve sizi muayene dahi etmeden söyleyebilmek mümkün değil... Bence doktorunuzla konuşmalısınız. Muayene bulgularına göre en doğru şekilde o sizi yönlendirebilir. Ama şunu da söyleyebilmek mümkün; bulgular normal şekilde gebe kalamanızın zor olduğunu gösteriyorsa tüp bebek de uygun bir seçenek. İyi şanslar, sevgiler..

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Anne olamıyorum

22 yaşındayım ve 10 aylık evliyim. Korunmuyoruz, bebeğimiz olmadı. Eşim acele ettiğimi düşünüyor. Bu durumu kafama takıyorum. Ne zaman ilişkiye gireyim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, gebeliğin olmaması için siz elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz desem biraz tuhaf olacak. Bu konuyu stres haline getirirseniz gebe kalma şansınız azalır. Psikolojinin yumurtlama üzerinde ciddi etkileri olabiliyor. Daha çok yeni evlisiniz telaşa gerek yok. Muayene olmanızda da yarar var. Sizde bir sorun var mı? Eşinizde bir sorun var mı? Bunlar anlaşılır ve tedavi gerekiyorsa da gecikilmemiş olur.

Hormon tedavisi nedir?

54 yaşındayım, 1 yıl önce girdiğim menopoz nedeniyle sıkıntı yaşıyorum. Doktorum hormon replasman tedavisinden bahsetti. Bana hormon mu verecekler? Hangi hormonlar ve yan etkileri var mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, menopozda yani yumurtalıklar yeterince hormon yapamadığı dönemde eksilen estrojen ve progestreon hormonunun dışarıdan verilmesi gerekebilir. Yumurtalıktan çıkan bu hormonlar azalınca ateş basmaları, terlemeler, ciltte, vajinada kuruluk, uyku düzensizlikleri, kilo artışı, psikolojik bozukluklar, kemiklerde bozulmalar (osteoporoz) ortaya çıkar. Bunları engellemek veya oluşmasını yavaşlatmak için estrojen ve progesteron hormonu beraber kullanılır. Yan etkilerine gelince; faydaları zararından daha fazla. Her sene mamografi çekilerek memeler kontrol edilmeli. Bir de ilacın 5 yıldan uzun kullanılmasına doktorunuzla beraber siz karar vermelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder