Tamer Heper Tedbir olarak rapor alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir olarak rapor alınabilir

Haberin Devamı

74 yaşındaki bir yakınım arsa tapusu ile malik olduğu ve üzerinde beş katlı bina bulunan gayrimenkulünün dört katını sattı. Tapuda kendisinden rapor istenmedi. Bu nokta ileride problem yaratır mı? Şimdi rapor alınsa bir işe yarar mı? Y.K.

Bir insanın sadece yaşına bakıp rapor istemek yanlış. Bir insandan rapor istenilmesi için hal ve hareketlerinden bu işi yapmaya ehil olmadığının anlaşılmış olması gerekir.
Yoksa belli bir yaşın üzerindekileri toptan akıl hastası kabul etmek çok yanlış bir harekettir. Ancak işlem yapacak taraf ileride çıkabilecek ihtilafları düşünerek bir rapor ibraz ederse bu rapor dosyasına konulur.
Yani kendiliğinden rapor sunma mecburiyeti yok. Ancak sizin olayınızda ileride çıkabilecek ihtilafları önlemek bakımından bugün de akıl sağlığı yönünden bir rapor alıp dosyanızda saklamanızda yarar olabilir. Bu bir tedbirdir.
Ancak yapılan işlemde dikkatimi çeken bir nokta var; arsa tapusuna sahip biri dört katı nasıl sattı? Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayan bir yerde müstakil kat satışı olmaz. Bu noktadan bir problem yaşamayın. Nasıl bir satış yapıldığını hukuki yönden inceleyin derim.

Adalet dağıtmak zor iştir
Bir dükkan satın aldık. Bize satan malik dükkanın ortasına dir duvar örmüş. Ortak mahalde de bir kapı açmış. Bir dükkan olmuş iki dükkan. Biz satın aldıktan sonra bunun yasadışı yapıldığını öğrendik. Bir kiracı çıkınca ikinci kiracıya haber verdik ve haber verdiğimiz gün aradaki duvarı yıktık.
Yani yasal hale getirdik. Şimdi kiracı bizi savcılığa vermiş, ceza görür müyüz? Kiracının sözleşmesinde enflasyon oranında kira artışı öngörülmüştü. Emsale göre kira artışı isteyebilir miyiz? U.K.


Günlük yaşantımızda karşılaştığımız şu olaylara bir bakın. Kimin aklına gelir böyle bir ihtilaf. Onun için hukuk çok ama çok zor bir iştir. Adamın dükkanı genişledi ama eski hali ile mevcut dükkanıma zarar verildi diyor. Bunda bir suç var mı yok mu, bu kadar uzaktan yanıt vermek mümkün değil.
Bu, ancak deliller toplanıp mahallinde bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra karar verilecek bir olaydır. Dolayısı ile mademki dava açılmış, yapacağınız iş davayı takip etmek. Suç işleme kastınızın olmadığını, kanuna uygun davranmak için bu işi yaptığınızı belgelemek olacaktır. Kira artışına gelince.
Bu dükkanı yedi-sekiz sene önce aldığınızı ve içindeki kiracının da eski olduğunu söylüyorsunuz. İlk sözleşme tarihinin üzerinden dört yıl geçti ise kiranın emsallere göre tespitini istemeniz mümkündür. Sözleşmede artırım şartı bulunduğundan süre ile sınırlı değilsiniz. İçinde bulunduğunuz dönem

Sıradaki haber yükleniyor...
holder