Prof. Dr. Derin Kösebay Tedbiri elden bırakmayın
HABERİ PAYLAŞ

Tedbiri elden bırakmayın

Haberin Devamı

İlişki sonrasında kanaması olan kadınlar ‘Kanser mi oldum?’ diye endişeye kapılıyor. Her kanama kanser demek değildir. Ama mutlaka belirtileri ciddiye alın. Doktor kontrollerinizi aksatmayın ve tedbiri de elden bırakmayın...

Ne zaman hamile kalırım?


25 yaşında, evli kadınım. 8 ay doğum kontrol hapı kullandım. Bırakalı 1 ay oldu. Ne zaman hamile kalırım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, 1-2 ay sonra gebe kalmanızda artık bir sakınca yok. Bari bu süre içinde bir kadın doğum uzmanı ile görüşüp gebe kalmadan önce dikkat edilecek noktaları öğrenin. Mesela folik asit almanızda yarar var. Bu vitamin bebekte bazı anımalilerin veya yapısal bozuklukların olmasını engelliyor.

[[HAFTAYA]]

Annem sürekli sistit oluyor


Annem 49 yaşında ve menopozda. 2 aydır sürekli sistit oluyordu. Doktor 2 gün kullanacağı bir ilaç vermiş. Geçer gibi oldu ama tekrarladı? Şekeri var. Ne yapalım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, annenizden bir akıntı alınarak (Smear) yaptırılmalı. Ayrıca idrar kültürü yaptırarak sorunun ne olduğu araştırılmalı. Bunun dışında rahim ve yumurtalıklarla ilgili bir problemin olup olmadığı incelenmeli. Çıkan sonuçlara göre uygun tedaviye başlanmalı. Menopozdaki kadınların çoğunda hormonların azalmasına bağlı deri ve mukozalarda atrofi oluşur (cildin kuruması ve kırışıklıkların çıkması gibi). Aynı şeyler mesane mukozasında da olmakta ve sistit şikayetleri nedeniyle pek çok hastaya antibiotik tedavisi verilmektedir. Aslında ortada bir enfeksiyon yok ama mesane mukozasında incelme ve direncinde azalma var. Tedaviler çoğu kere yararlı olmaz ve şikayetler tekrarlar. Bu nedenle doktorunuz da gerekli görürse böyle durumlarda hormon vererek mesane mukozasının kalınlaşması ve dirençli olması sağlanabilir.

Kanser işareti mi?

33 yaşındayım. Kocamla ilişkiye girerken kan gelirse diye korkuyorum. Bunun kanser işareti olduğunu düşünüp bunalıma giriyorum. Tüm tetkikleri yaptırdım, her şey temiz çıktı. Ne olur yol gösterin. CEVAP Sevgili okuyucumuz, ilişki sonrası vajinal kanama olması üzerinde durulması gereken bir konu. Burada kanama nedeninin mutlaka kanser olması gerekmiyor. Hatta kanama çoğu kere kanser dışındaki nedenlerden olur. Rahim ağzı kanseri için birçok kereler yazdım; çok erken dönemlerinde klinik hiçbir belirti olmaz. Hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkar. İşte bu belirtilerden biri de ilişki sonrası kanamadır. Burada korkulacak bir şey yok. Doktor kontrollerini aksatmaz vajinal smear testini de uygun aralıklarla yaptırırsanız artık rahim ağzı kanseri için bir korkunun kalmaması lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder